Szemléletformálás

2 órája

Állati jó program várta a gyerekeket a kígyósi kastélyban – galériával, videóval

Az állatok védelmével kapcsolatos szemléletformáló programot szerveztek kedden a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyban. Az Állatvédelmi témahét rendezvényére a helyi, illetve környékbeli óvodásokat és iskolásokat várták, akik a nap során interaktív előadáson, állatasszisztált, valamint múzeumpedagógiai foglalkozáson vehettek részt.

Vincze Attila

Az esemény délelőttjén a szabadkígyósi és újkígyósi óvodás csoportok érkeztek a kastélyhoz, akiket délután a helyi és környékbeli iskolások váltották. Az Állatvédelmi témahét projektvezetője, az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság szakmai vezetője kérdésünkre elmondta, idén immár harmadik alkalommal rendezik meg a szemléletformáló programot.

Állatvédelmi témahét, szabadkígyósi kastély
Az Állatvédelmi témahéthez kapcsolódó rendezvényen állatasszisztált foglalkozás is várta a helyi és környékbeli óvodásokat, valamint iskolásokat a szabadkígyósi kastélynál.
Fotó: Vincze Attila / Beol.hu

Dr. Koska Hedvig kiemelte, ezúttal ismét rekordot döntöttek, ugyanis több mint 2400 hazai és határon túli oktatási intézményből mintegy 315 ezer gyermeket regisztráltak a pedagógusok. Megjegyezte, hogy mindezt egy pedagógus roadshow előzte meg azért, hogy olyan személetformáló előadásokon aktivizálják őket, melyeken igyekeztek betekintést nyújtani nekik abba, hogy miről is szól tulajdonképpen az állatok védelme.

Az Állatvédelmi témahét nem csak az állatok simogatását jelenti

– Szerettük volna összefoglalni számukra, hogy ez nem csak az állatokról, hanem a gyermekekről is szól, illetve a gyermekkori állatkínzás megelőzéséről. A ma gyermeke ugyanis a jövő felelős állattartója, szeretnénk ezt a célt elérni és ezért is hoztuk létre ezt a programot, hogy már a bölcsődés korosztálytól kezdve egészen az egyetemistákig mindenkit megszólítsunk és valamilyen módon bevonjuk őket az állatok védelmébe – részletezte a szakmai vezető, hozzátéve, hogy utóbbi a közhiedelemmel ellentétben nem csak a cuki állatok simogatását jelenti, hanem ennél sokkal mélyebb mondanivalója van.

A gyerekek a kastélynál többek között állatasszisztált foglalkozáson vehettek részt egy kutya és egy hüllő, egy szakállas agáma segítségével. Emellett szemléletformáló előadást is tartottak nekik, melyet egy, a felelős állattartásról szóló vándorkiállítás is színesített, valamint a gyerekek megismerkedhettek egy újraéleszthető kutyával, így megtanulhatták, mit tegyenek, hogyha baj történik a kedvenceikkel.

A kastély múzeumpedagógiai foglalkozással készült a gyermekek számára

Az óvodásokat és iskolásokat ugyanakkor múzeumpedagógiai foglalkozás is várta. A szabadkígyósi Wenckheim-kastély tárlatvezetője kalauzolta el a résztvevőket az épület különböző termeiben. Valach Csaba hangsúlyozta, hogy minden korosztály számára készülnek valamilyen programmal, hiszen az óvodás korcsoporttól egészen a középiskolásokig bárkit szívesen fogadnak a kastélyban. Mint mondta, kiemelt fontosságúnak érzik az állatvédelmet, melyre napjainkban is még sokszor fel kell hívni a figyelmet, hisz láthatjuk, hogy folyamatosan tele vannak a menhelyek. A szakember kifejtette, idén tavasszal indították el az Állati jó nap elnevezésű programjukat, akkor agárfuttatással ismerkedhettek meg a látogatók a kastély parkjában, ugyanakkor voltak különböző agárbemutatók is.

– Szerencsénk van a tekintetben, hogy egy olyan kastélyban dolgozunk, mely a Wenckheim család révén nagyon gazdag történelemmel rendelkezik. Bauer Barbara írónő vállalta el azt a megtisztelő feladatot, hogy írt egy mesét, kiszínesítve különféle állati történetekkel, ezáltal pedig ilyenkor azt is meghallgathatják a gyerekek – magyarázta.
Valach Csaba megjegyezte, miután a kastély berendezési tárgyain is számos esetben felfedezhetőek különböző állatmotívumok, így a foglalkozáson ezeket is megkereshették a gyerekek és természetesen sokan meg is találták őket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában