Rózsa-hetes ereklyék

2 órája

Harminc éve költözött át az Andrássy gimnázium a volt laktanya épületébe – galériával, videóval

Egykori Rózsa-hetes, Rózsa-fesztiválos pólókból, újságokból, plakátokból nyílt kiállítás kedden Békéscsabán, az Andrássy Gyula gimnáziumban. Az apropót az adta, hogy a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, pontosabban az előd Rózsa Ferenc Gimnázium 30 éve költözött át a ma az evangélikus gimnáziumnak otthont adó épületből az Andrássy útra, a volt laktanya épületébe.

Licska Balázs

Magyarok voltunk, magyarok leszünk – ezzel a mondattal ért véget az a megemlékezés, amelyet 1956 hőseire emlékezve, október 23-a alkalmából tartottak kedden a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium színháztermében. Szabó László igazgató hangsúlyozta, sok mesét ismer 1956-ról, ezek közül megosztott egyet, amely igazából 1986-ban történt, de ezzel mutatta meg, hogy a történelem addig tart, amíg a hatása is elér. 

andrássy, megemlékezés, Rózsa, laktanya
Egykori Rózsa-hetes, Rózsa-fesztiválos pólókból, plakátokból, újságokból nyílt kiállítás a Békéscsabai Andrássy Gimnázium és Kollégium épületében. Fotó: Bencsik Ádám

Harminc éve áthozták az értékeket az Andrássy útra

Az ünnepséget követően indították el Áthozott értékek címmel azt a programsorozatot, amelynek keretében arra emlékeznek, hogy az intézmény a jelenleg az evangélikus gimnáziumnak otthont adó épületből átköltözött az Andrássy útra, a volt Nagysándor József laktanya épületébe. A széria első állomásaként pólókból, plakátokból, újságokból nyílt kiállítás az összekötő folyosón, megjelenítve, hogy milyenek voltak az elmúlt 30 évben e a Rózsa-hetek, a Rózsa-fesztiválok.

A Rózsa-hét, a Rózsa-fesztivál neve nem változott

Varga Tamás alpolgármester egykori rózsásként felidézte: 1994. szeptember 1-jén, végzősként lépett be először az épületbe. Visszaemlékezett, hogy milyen volt akkor a Rózsa-hét, a Rózsa-fesztivál: ő volt a D osztály, a Doktor Párt jelöltje, hozott több régi plakátot, újságot ennek kapcsán. Az udvar nagy része akkor építési területként szolgált – illetve tornaterem, színházterem és ebédlő sem állt a diákok rendelkezésére –, ezért a vasutas művelődési házban volt a programok egy része.

Hangsúlyozta, hogy ahogy akkor, úgy most igaz, miszerint a hagyomány és az innováció jellemzi az intézményt. A tradíció kapcsán megjegyezte, hogy bár a gimnázium nevét megváltoztatta a fenntartó 2008-ban, a Rózsa-hét, a Rózsa-fesztivál neve nem módosult, mint ahogy a szerkezete sem, tehát a tanulóknak most is kell filmet forgatniuk, táncot tanulniuk. Az innováció, az újítás apropóján pedig kiemelte, hogy az mindig benne van a fiatalokban, a diákokban. 

Egykori pólókból, újságokból, plakátokból nyílt kiállítás

Az Áthozott értékek programsorozatról dr. Farkasné Csató Katalin, az Andrássy pedagógusa elmondta: igyekeznek rávilágítani arra, hogy vannak olyan értékek, amelyeket egyértelműen vallanak az intézményben. 

Az egykori Rózsa-hetes, Rózsa-fesztiválos pólók, újságok, plakátok segítségével azt jelzik, hogy mennyire színes a gimnázium és a diákéletet. Az elmúlt 30 évet bemutató tárlat anyagát pedagógusok és öregdiákok hozták össze, a lista azonban nem teljes, tehát továbbra is várnak, gyűjtenek relikviákat, akár osztálytalálkozók keretében is be lehet azokat vinni.

A programsorozat pedig folytatódik. Novemberben jelenik meg az a kiadvány, amelyben egykor az intézményben végzett, most pedig a gimnáziumban oktató, nevelő pedagógusok vallanak az iskoláról, decemberben pedig visszatérnek a nyugdíjas szakemberek.

Az 56-os megemlékezés után programsorozatot indítottak annak apropóján, hogy az intézmény 30 éve költözött át az Andrássy útra, a volt laktanya épületébe. Fotó: Bencsik Ádám

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában