Vizsgálják a kérdést

3 órája

Hivatalosan egyelőre nem nevezik el a csabai dűlőutakat

Egyelőre nem nevezik el hivatalosan, földrajzi névként a békéscsabai dűlőutakat. Ugyanakkor szeretnék, hogy térképeken, online felületeken legyenek elérhetők az elnevezések, hogy könnyebben, ne csak helyrajzi számok alapján azonosíthassák a békéscsabai dűlőutakat. A dűlőutak elnevezésével kapcsolatos ügy tavasszal kerül ismét a városi közgyűlés elé.

Licska Balázs

Opauszki Zoltán önkormányzati képviselő az előző év elején kezdeményezte a békéscsabai dűlőutak elnevezését. 

békéscsabai dűlőutak, elnevezés, Opauszki Zoltán
Opauszki Zoltán elmondta, hogy a békéscsabai dűlőutak elnevezése tavasszal kerül ismét a városi közgyűlés elé. Fotó: Licska Balázs-archív

Korábban beszélt arról, hogy miért fontos mindez:

  • egyrészt a város üzemeltetése tekintetében, amikor például rendbe kell tenni a kátyús dűlőutakat, és be kell azokat azonosítani;
  • másrészt azért, hogy a mentők, a rendőrök, a tűzoltók könnyebben odatalálhassanak a dűlőutak mentén lévő tanyákhoz;
  • harmadrészt pedig a történelmi, egykor használt elnevezések visszaállítása tisztelgés lehet a múlt, a régen a területen élt családok előtt.

Megszületett a javaslat a békéscsabai dűlőutak elnevezésére

Részletes feltáró munka után – a történelmi adatok, a köznyelv alapján – megszületett a javaslat 119 dűlőút elnevezésére, amiről kikérték az érintett dűlőutak mentén élők véleményét is. Bizonyos esetekben érkezett észrevétel, módosítási javaslat, illetve voltak, akik nem pártolták az adott dűlőút elnevezését. A város várt egy véleményt a Belügyminisztérium illetékes államtitkárságától is, hogy milyen feladatot jelentene a területen élők számára, ha elneveznék hivatalosan a dűlőutakat. Mindez címváltozást eredményezne, az átírás pedig kötelezettséget róna a dűlőutak mentén élőkre.

Fontos, hogy az elnevezés ne jelentsen terhet a területen élők számára

Opauszki Zoltán önkormányzati képviselő elmondta: a városi közgyűlés nemrég tartott ülésén abban állapodtak meg, hogy célszerű tovább vizsgálni a békéscsabai dűlőutak elnevezését, és úgy előrelépni az ügyben, hogy az ne jelentsen adminisztrációs terhet a területen élők számára. Szeretnék, hogy térképeken, online felületeket legyenek ott az elnevezések, hogy valóban könnyen meg lehessen találni – ne csak helyrajzi számok alapján – a békéscsabai dűlőutakat, ahogy azt annak idején célként meghatározták. Ezt követően ki is lehetne táblázni dűlőutakat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában