Elmenekült a tettes

3 órája

Meghalt egy rendőr Békéscsabán, amikor elkapták a benzintolvajokat

Benzintolvajok elleni eljárás során vesztette életét egy rendőr Békéscsabán. A 35 évvel ezelőtti tragédiával akkor több lap foglalkozott, köztük a Magyar Rendőr, most pedig az Élet elleni bűncselekmények Facebook-oldal elevenítette fel. Nagy kérdés, hogy miért ült be két rendőr is az egyik benzintolvaj kocsijába úgy, hogy a tettes vezetett.

Licska Balázs

Egyik éjszaka egy akciócsoport teljesített szolgálatot Békéscsabán. Előtte több gépkocsifeltörés történt a városban, és a békéscsabai rendőrök „rejtett figyeléssel” igyekeztek tetten érni a bűnözőket. Ekkor a Kulich lakótelepi bizományi áruház melletti sötét parkolónál álltak lesben a rendőrök, amikor gyanús mozgásra figyeltek fel. Az akciócsoport három benzintolvajt ért tetten: egy Dacia személygépkocsiból gumicsővel benzint szívtak ki. A lopás miatt előállították őket – idézte fel az Élet elleni bűncselekmények Facebook-oldal.

benzintolvaj, rendőr, meghalt, öszetört Dacia
A Magyar Rendőrben közölt fotón a benzintolvaj összetört Daciája látható, amelyben életét vesztette egy 31 éves rendőr. 
Fotó: Élet elleni bűncselekmények Facebook-oldal

Szándékosan okozott balesetet az egyik benzintolvaj

A három tolvajból kettő romániai menekült volt, egyet pedig mondhatni régi ismerősként köszönthettek a rendőrök a büntetett előélete miatt. Mivel felmerült a gyanú, hogy más bűncselekmények is történtek, az akciócsoport ellenőrzésre indult. Beült két rendőr az egyik gyanúsított, Piltz Tibor Daciájába. A Berényi úton 60 kilométer/órás sebességgel haladt a kocsi, majd a sofőr, Piltz Tibor rálépett a gázpedálra, és mielőtt a rendőrök bármit tehettek volna, elrántotta a kormányt: a gépkocsi egy mély árkon átugrott, és fa, majd betonkerítés állította meg. A hátul ülő 31 éves rendőr olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Piltz Tibor egy kerítésen átmászva a kertek alatt elmenekült.

A gyanúsított elfogásához a lakosság segítségét is kérték

A tragédiáról több lap is beszámolt, a Békés Megyei Népújság pedig azt írta, hogy a 24 éves román állampolgár, Piltz Tibor egy éve kapott letelepedési engedélyt, műkőkészítőként dolgozott Békéscsabán. Az eset előtt nem sokkal távozott el adaptációs szabadságra a gyulai megyei kórház idegosztályáról. A rendőrök nagy erőkkel nyomoztak, és az elfogásához, a kézre kerítéséhez a lakosság segítségét is kérték. Később elfogták Piltz Tibort.

A Békés Megyei Népújság korabeli tudósítása. 

Miért ült be a két rendőr a tettes kocsijába?

Az esettel a Magyar Rendőrben is foglalkoztak. Az Élet elleni bűncselekmények Facebook-oldalán úgy fogalmaztak, hogy egy kényes kérdést is feszegettek. Hogyan és miért került két rendőr Piltz Tibor Daciájába?

A Magyar Rendőr cikkében úgy fogalmaztak, hogy a szituáció teljesen ártalmatlannak látszott, a fő ok pedig az volt, hogy ezen az éjszakán csak egyetlen kocsival rendelkezett a rendőrkapitányság. Persze fel lehetett volna venni egy másikat a garázsból, ám ez a művelet legalább harminc-negyven percet igényelt volna. Mivel a szabálysértés helyszínéről is a Piltz Tibor vezette autóval jött be a két rendőr, a felettes úgy vélte, azt a kis utat is megtehetik ugyanúgy. Döntését az motiválta, hogy szerette volna, ha a szolgálati időn túl dolgozó beosztottjai minél hamarabb hazaérnek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában