Megemlékezés

2 órája

70. jubileumát ünnepli a gyomaendrődi gimnázium

A gyomaendrődi Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban pénteken megemlékeztek az intézmény 70 éves múltjáról, valamit arról, hogy tíz évvel ezelőtt egyesült a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola a korábbi Kner Imre Gimnáziummal. A gyomai gimnázium 1954-ben nyitotta meg kapuit.

Dinya Magdolna

Tímár Erzsébet, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium főigazgatója felidézte, hogy a gyomai gimnázium 1954-ben nyitotta meg kapuit. Hangsúlyozta, hogy bár hetven év a történelem távlatában rövid időnek számít, egy iskola életében már tisztes kornak tekinthető. Az elmúlt évtizedek során a világ jelentősen átalakult, új ideák, eszmék születtek, melyekkel együtt kellett haladni a fejlődés érdekében.

gyomai gimnázium, iskolatörténeti, 70 éves
Iskolatörténeti kiállítás látható a gyomai gimázium immár Szabó Ernő nevű tantermében Fotó: Beol.hu

1954-ben engedélyezték a gyomai általános gimnázium létrehozását

1947-ben már felmerült egy gimnáziumi előkészítőnek az indítása Gyomán, azonban akkor még nem valósult meg. 1951-ben a megnövekedett óvónőképzési igények miatt, és a szarvasi intézet helyszűke következtében az óvóképzést Gyomára helyezték át. Ebben az időben egyre többen ismerték fel, hogy új gimnázium alapítására van szükség. Szabó Ernő, az intézmény első igazgatója akkoriban úgy vélte, hogy a város fejlődéséhez, valamint a műveltség és a kultúra színvonalának emeléséhez elengedhetetlen egy új gimnázium megalapítása. 1954-ben engedélyezték a gyomai általános gimnázium létrehozását, amely azóta is a haladás, fejlődés és jövő építésének alapvető pillérét jelenti.

Az iskola jelentős bővítésen és fejlesztésen ment keresztül

1964-ben Fekete Antal lett az iskola igazgatója, és ettől az évtől kezdve az intézmény mezőgazdasági és kereskedelmi szakközépiskolai osztályokat is indíthatott, amelyek 1968-ig működhettek. Ebben az évben vette fel a gimnázium a gyomai születésű író, Kiss Lajos nevét. Ezt követően az iskola jelentős bővítésen és fejlesztésen ment keresztül. A kereskedelmi szakközépiskolai képzés megszűnése után cipőipari szakközépiskolai osztályok indultak.

1990-ben dr. Kovács Béla kapott igazgatói kinevezést. Az intézmény pedig a Kner Imre nevét vette fel és új képzési formák jelentek meg. Mint például a hatosztályos gimnázium, a rendvédelmi fakultáció, az utazás és turizmus szakirány, illetve a nyelvi előkészítő évfolyam. A 2004-2005-ös tanévtől nyílt lehetőség a nulladik évfolyam, azaz az intenzív nyelvi előkészítő osztály indítására, amely a megszűnő hat osztályos képzést váltotta fel. Az országos szakképzési változások után az iskola tisztán gimnáziumi profilra állt át. A 2010-es években a kisebb gimnáziumok fennmaradása érdekében pedig további változások történtek.

Egyesült a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola a korábbi Kner Imre Gimnáziummal

2014-ben a gimnázium a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásába került, és ezzel lehetőség nyílt arra, hogy egyesüljön a helyi Szent Gellért Katolikus Általános Iskolával. Az emelt óraszámú nyelvi képzés mellett helyet kapott az általános gimnáziumi képzés keretében megjelent sport osztály és a belügyi rendészet. Az intézmény továbbá csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz is.

Tímár Erzsébet, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium főigazgatója Fotó: Beol.hu

Toldi Balázs polgármester kiemelte, hogy az iskola az elmúlt 70 év alatt hatalmas átalakulásokon ment keresztül, de az alapvető célja és értékei nem változtak. Mindig az volt a legfontosabb, hogy olyan diákokat neveljenek, akik tanulmányaik befejezése után hasznos tagjai lesznek a társadalomnak, pozitív gondolkodású emberekként helytálljanak a folyamatosan változó világban. Az intézmény továbbra is nyitott és értékekben gazdag iskola, ahol a tartalmi sokszínűség, az újdonságokra való nyitottság és a komoly követelményrendszer biztosítja a diákok sikeres fejlődését. Ezt bizonyítják az iskola korábbi tanulóinak sikeres életútjai is, akik az élet különböző területein állják meg a helyüket.

Dr. Lipcsei Imre főigazgató, Czank Gábor esperes és Tóth Ferenc, az intézmény egykori igazgatója szintén hangsúlyozták az ünnepségen, hogy milyen fontos megemlékezni az intézmény 70 éves fennállásáról és 10 éves egyházi működéséről.

Tantermet neveztek el Szabó Ernőről

Szabó Ernő tiszteletére egy tantermet neveztek el az iskolában, amelynek névtáblája immár a tanterem melletti falon díszeleg. Az osztályterem egy iskolatörténeti kiállítást is magában foglal, amely az intézmény korábbi életét és régi emlékeit mutatja be. Az iskola közössége ezen kívül egy időkapszulát is készített, amelybe jelentős üzeneteket helyeztek el, hogy azokat a jövő generációinak továbbítsák.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában