Békéscsaba

2 órája

Ötven éve tárta ki kapuit a Szigligeti utcai óvoda – galériával, videóval

Egykori és jelenlegi Szigligeti utcai óvodások műsorával, visszaemlékezésekkel, az értékek ismertetésével ünnepeltek pénteken a békéscsabai intézményben. Az apropót az adta, hogy a Szigligeti utcai óvoda ötven éve nyitotta meg a kapuit. Jelentős előrelépést jelentett a tornaterem és a tanuszoda megépítése, majd korszerűsítése.

Licska Balázs

Aranydiplomát kapott az intézmény – jegyezte meg Varga Tamás alpolgármester azzal kapcsolatban, hogy ötven éve, 1974 áprilisában nyitotta meg kapuit a Szigligeti utcai óvoda. Elmondta, az intézmény folyamatosan fejlődött az elmúlt öt évtizedben, a szakmai munka mellett az infrastruktúra területén is előrelépett, fontos állomásként jelölte meg a tornatermet és a tanuszodát. 

szigligeti utcai óvoda, 50 év, ünnepség, Békéscsaba
A Szigligeti utcai óvoda ötven éve nyitotta meg kapuit, műsort adtak a jelenlegi óvodások is
Fotó: Licska Balázs

Kiváló szakemberek vezették, vezetik az intézményt

Kiemelte: ma is csillogó szemmel lépnek be a gyermekek az intézménybe, ahol hat csoportban 150 gyermekkel foglalkoznak nap mint nap. A Szigligeti utcai óvoda számtalan kezdeményezése, számos címe jelzi a pedagógusok elhivatottságát, azt, hogy mindig a gyermekek a legfontosabbak. Ismertette, hogy olyan kiváló szakemberek vezették és vezetik az intézményt, mint Balázs Imréné, Babarikné Tankó Ildikó, Apáti-Nagy Gáborné, Beghdadi Éva és Királyné Egri Mónika. 

Remek csapat állt az első igazgató mögött

Balázs Imréné, a Szigligeti utcai óvoda első igazgatója elmondta, hogy 1974 elején kapott megbízást a vezetésre, de akkor csak az épület falai álltak, el kellett indítani az eszközök beszerzését. Az intézmény 1974 áprilisában nyitotta meg kapuit, a hat csoportban hat képesített és hat képesítés nélküli óvodapedagógus dolgozott. 1988-ban készült el a 100 négyzetméteres sportpadlós tornaterem, 1991-ben vált fedetté az 1982-ben elkészült, 6x18 méteres tanuszoda. A szakmai színvonal emelését lehetővé tette az, hogy szakképzett dajkák segítették a munkát. Harminc éven át vezette az intézményt, kiváló csapata volt, olyan, amilyennel újrakezdené.

A Szigligeti utcai óvoda megelőzte a korát

Fülöp Csaba önkormányzati képviselő hangsúlyozta, hogy ötven éve egy olyan intézmény jött létre Békéscsabán, amely megelőzte korát, amely nyitott, újító és befogadó. Beszélt arról, hogy mekkora kihívás volt felújítani és 2019-ben újranyitni a 2013-ban bezárt tanuszodát, hogy ennek érdekében széleskörű összefogás jött létre, többen álltak az ügy mellé. A Szigligeti utcai óvoda rengeteg címmel büszkélkedhet, tematikus napokat ugyancsak tartanak a gyermekeknek.

Teljes kihasználtsággal megy a tanuszoda

Királyné Egri Mónika, a Szigligeti Utcai és Kazinczy-lakótelepi Óvoda igazgatója elmondta, hogy 2018-ban módosították a pedagógiai programot, és hogy a környezettudatosságra nevelés került előtérbe, az elmúlt években állatbarát, madárbarát, zöld címet is elnyert a Szigligeti utcai óvoda. A tanuszoda teljes kihasználtsággal működik, szeretik a gyermekek a foglalkozásokat, nemrég fejlesztőszobát alakítottak ki. Hangsúlyozta, hogy mindig a gyermek az első, és bemutatta jelenlegi kollégáit, kiemelve, hogy nagyszerű csapat áll mögötte a Szigligeti utcai óvodában.

Időkapszulát is elhelyeztek az ünnepségen

A jubileum kapcsán Királyné Egri Mónika megköszönte az elődök tevékenységét, hogy nagyszerű alapokat raktak le. Varga Tamás alpolgármester és Fülöp Csaba önkormányzati képviselő pedig egy elismerő oklevelet és egy emlékplakettet nyújtott át az igazgató számára az ötvenedik évforduló apropóján. Az ünnepségen műsort adtak a Szigligeti utcai óvoda mostani óvodásai, a Hétpróbás Néptánciskola szigligetis kötődésű növendékei, a szintén egykori szigligetis Gulyás Lili pedig fuvolán játszott. A rendezvény zárásaként a tanuszoda falában elhelyeztek egy időkapszulát, és a táblán szerepel, hogy azt majd 25 év múlva, tehát a 75. évfordulón nyitnák fel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában