Már 18 500 csapat gyúrt

1 órája

A csabai kolbász hossza Budapestig ér a Viharsarokból

A csabaiak az első kolbászfesztivál (1997) óta már háromszor körbekeríthették volna a fesztiválon készült kolbásszal Békéscsabát, és a 212 kilométer hosszú fesztiválkolbász elérne Budapestig. A Csabai Kolbászfesztivál idén is rátesz még egy lapáttal, jobban mondva, százméterekkel növeli a hungarikum, a csabai kolbász hosszát.

Nyemcsok László

Október 24–27. között immáron a 27. Csabai Kolbászfesztivált rendezik meg a CsabaParkban. Ha 7-es végződések, az elsőt 1997-ben rendezték meg még a régi SZTK-pályán, majd átkerült a rendezvény a békéscsabai sportcsarnokhoz, később a CsabaParkba.

csabai kolbász, programok,hagyomány
A csabai kolbász kicsik és nagyok kedvence, gyúrják, töltik hamarosan idén is Fotó: csabaikolbaszfesztival.hu

A csabai kolbász többször körbeérné a várost

Szóval, sok-sok éve tonnaszámra készül a fesztiválon a csabai kolbász. De vajon mennyi kolbász készült el eddig?

Hégelyné Győrfi Ilona programigazgató kiemelte, az elmúlt majdnem három évtized során összesen 18 500 csapat gyúrt kolbászt a fesztiválon. Ha minden csapat átlagosan 11,5 méter kolbászt készít, akkor ez eddig 212,75 kilométernyi kolbászt jelent – amely több mint háromszorosa a Békéscsaba 70 km hosszú városhatárának.

– A csabai kolbász nemcsak egy étel, hungarikum, hanem egy szimbólum is, amely összeköti az embereket, családokat és barátokat. Generációk adták át egymásnak a kolbászkészítés titkait, melyeket ma is őrzünk és ápolunk – ecsetelte Hégelyné Győrfi Ilona. – A fesztivál ideje alatt lehetőség nyílik arra, hogy bárki megtapasztalja ezt a különleges élményt, részt vegyen a kolbászkészítő versenyeken, és megismerje a hagyományos recepteket.

Jön az R-GO, Al Bano, Korda György és Balázs Klári, a Bagossy Brothers, Desh és T. Danny

A fesztivál azonban nemcsak a kolbászról szól. Ez egy közösségi esemény, ahol mindenki megtalálhatja a számára kedves programot.

– Idén olyan neves előadók lépnek színpadra, többek között az MBH Bank támogatásának köszönhetően, mint Szikora Róbert és az R-GO, Valmar, az olasz világsztár Al Bano, Korda György és Balázs Klári, Bagossy Brothers, Desh, T. Danny, Horváth Tamás és még sokan mások. Ők gondoskodnak arról, hogy a szórakozás minden pillanata emlékezetes legyen – emelte ki a programigazgató.

A Csabai Kolbászfesztivál idén is bővelkedik neves előadókban Fotó: csabaikolbaszfesztival.hu

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában