200 év 200 hang

2024.06.30. 08:48

Ősbemutatók a csabai hálaadó ünnepi hangversenyen – galériával, videóval

Perceken át tartó álló vastapssal köszönte meg a nagyszámú publikum a „200 év 200 hang” elnevezésű ünnepi hálaadó hangversenyt. A komolyzenei esemény a „templomi kavalkád” részeként zajlott a Békéscsabai Evangélikus Nagytemplomban, megünnepelendő, hogy 1824. június 29-én, azaz éppen 200 éve szentelték fel ezt a templomot, Közép-Európa legmonumentálisabb, legtöbb személy befogadása alkalmas evangélikus Isten Házát.

Szegfű Katalin

Az ünnepi hangverseny része volt a két napos rendezvénysorozatnak. Helyi kórusok léptek fel: a Csabianszka Ruzsicska Hagyományőrző Dalkör, a Békéscsabai Evangélikus Vegyeskar, a Bartók Béla Vegyeskar, a Chopin Kórus és a Calandrella Kamarakórus. Közreműködött továbbá a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar. 

ünnepi hangverseny, evangélikus, hálaadó, nagytemplom, 200 év 200 hang
Nem mindennapi élményben volt része az ünnepi hangverseny közönségének. Fotó: Szegfű Katalin

A közel kétórás előadást megelőzően Szarvas Péter polgármester és Herczeg Tamás országgyűlési képviselő állt mikrofonhoz. Mindketten méltatták a települést több mint 300 éve megalapító, Felvidékről ideérkezett szlovák ősök hitét és erős közösségét, amelyeknek fundamentumán épülhetett fel – sok nehézséggel terhelt 17 év – alatt ez a 75 méter magas, akár 5000 személy befogadására is alkalmas templom azután, hogy előzőt kinőtte a lélekszámban és hitben gyarapodó szlovák evangélikus közösség. Reményüknek adtak hangot, hogy a Békéscsaba vallási életében jelentős szerepet játszó evangélikusság, és a Csaba szimbólumának számító Nagytemplom még sok évszázadon keresztül fog állni, hirdetve Isten dicsőségét.

Két ősbemutatót hallhattak az ünnepi hangversenyen

A hangversenyen két ősbemutatót hallhatott a földszinti helyeket teljes egészében megtöltő zenebarát közönség. A Békéscsabai Evangélikus Egyházközség kántora, Alföldi Csaba orgonaművész Plesej Čaba (Örvendezz Csaba) című kompozícióját, amely egy korálfeldolgozás kórusra és orgonára. Orgonán a szerző kísért, az összevont kórust Kutyejné Ablonczy Katalin vezényelte. Elhangzott továbbá Varga Istvánnak, a Békéscsabai Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium érettségiző diákjának zenedarabja kórusra és szimfonikus zenekarra, melyet a 100. zsoltárra komponált, a darab címe is ez. 

Hagyományőrző dalkör

A koncert további részében fellépett még a Csabianszka Ruzsicska Hagyományőrző Dalkör, amely négy Tranoscius dallamot mutatott be. A hangverseny ezen részével arról emlékeztek meg, hogy az 1700-as évektől Békéscsaba területére települő szlovákok magukkal hozták evangélikus énekgyűjteményüket, amelyet Tranoscius György állított össze. A csabai szlovák evangélikusok messze földön híresek voltak arról, hogy mennyire szeretnek énekelni. Otthonaikban is szívesen elővették énekeskönyvüket és citerakísérettel énekelték kedvenceiket. Közreműködött citerán Ocsovszki Ildikó, a dalkör vezetője, valamint egykori tanítványa, Gergő Marcell.

Dicsőség a magasságban Istennek

Különleges darab volt a „200 év 200 hang” elnevezésű ünnepi hálaadó hangversenyen Edward Elgar: Enigma-variációk című, még a 19. században keletkezett zenekari műve a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar előadásában, Rázga Áron vezényletével, továbbá Ola Gjeilo, kortárs norvég evangélikus zeneszerző Sunrise miséjének utolsó három tétele. Végezetül jól ismert dallamok, két barokk darab egy-egy részlete csendült fel. Vivaldi: Glória című művének első tétele, melynek címe: Dicsőség a magasságban Istennek. A darabnál Tóthné Mucsi Margit vezényelte a zenészeket és az énekeseket. Majd Händel: Messiás című oratóriumábó két szoprán áriát adott elő Galambos Hajnalka énekművész, illetve  a Halleluja kórus töltötte be a templomot, amely az Isten iránti hála kifejeződéseként tette fel az i-re a pontot a hangversenyen. A sodró lendületű darabot ráadásként megismételték a fellépő művészek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!