Teátrum

2024.07.03. 09:11

Friss díjas előadások a Gyulai Várszínházban

Két országos színházi fesztivál zajlott le az elmúlt hetekben; előbb, június elején Kaposváron a POSZT folytatásának szánt Országos Színházi Találkozót, majd múlt héten a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválját rendezték. Mindkét fesztiválon nagy sikerrel szerepelt több olyan előadás, az Iráni konferencia, a Csárdáskirálynő, a Háztűznéző, A fösvény, amely a Gyulai Várszínház 61. évadának programjában is látható lesz – tudtuk meg dr. Elek Tibortól, a Gyulai Várszínház igazgatójától.

Papp Gábor

A kaposvári Országos Színházi Találkozón a szakmai zsűri a legjobb rendezés díját ítélte oda a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Iráni konferencia című előadásának, amelynek rendezője Bocsárdi László. A Gyulai Várszínházban augusztus 2-án lesz látható az előadás. A találkozón nem osztottak közönségdíjat, de a nézőktől a legnagyobb elismerést valószínűleg a hosszú álló tapssal fogadott szolnoki A fösvény című előadás aratta Mucsi Zoltánnal a főszerepben. Ez az előadás a Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválján látható majd Gyulán augusztus 7-én.

Csárdáskirálynő, Gyulai Várszínház, előadás
Érkezik a rendkívül látványos Csárdáskirálynő is. Forrás: Gyulai Várszínház

Gyulai Várszínház: díjazott darabok sora érkezik

Kaposváron a legjobb színész díját László Csaba nyerte el a MASZK zsűrijétől a marosvásárhelyi Nemzeti Színház és a Yorick Stúdió Lázadni veletek akartam című előadásában nyújtott alakításáért. A már többszörösen díjazott előadás Magyarországon elsőként Gyulán volt látható 2021-ben. 
A hétvégén zárult Magyar Színházak Kisvárdai Találkozójának két kétszeresen díjazott előadása is látható lesz Gyulán. A Kulturális és Innovációs Minisztérium díját kapta a Nemzeti Színház és a Beregszászi Kárpátaljai Megyei Drámai Színház közös produkciójában bemutatott Háztűznéző című előadás a gogoli látásmód kortárs kontextusba helyezéséért. A darab rendezője Vidnyánszky Attila.
Ugyanezen előadásban nyújtott alakításáért Polyák Anita az ígéretes tehetségek számára alapított Teplánszky-díjban részesült. A gyulai Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválján augusztus 9-én lesz látható a kétszeresen díjazott előadás.

A fösvény augusztus 7-én lesz majd látható. Forrás: Gyulai Várszínház

Sikerelőadásokat láthat a közönség

A Kulturális és Innovációs Minisztérium díját a klasszikus zenés színház igényes mai értelmezéséért kifejtett kiemelkedő munkájáért a Nagyváradi Szigligeti Színház társulata a Csárdáskirálynő című előadással nyerte el. Az előadás rendezője Novák Eszter. Bajkó Blanka Alíz jelmeztervező a Csárdáskirálynő előadás jelmezeiért Kisvárda Város Polgármesterének díjában részesült. Gyulán az Erdélyi Héten augusztus 3-án lesz látható a frissen kétszeresen díjazott előadás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!