Békéscsaba

2 órája

Csoda, hogy egy falu ekkora színházat épített magának - videóval

A mai napig egyedülálló, hogy egy falu ekkora színházat építsen magának – mondta Bojczán István, a Jókai színház műszaki csoportvezetője, utalva arra, hogy 1879-ben, amikor épült a teátrum épülete, Békéscsaba község volt, csak 1918-ban kapott városi rangot. A Jókai színházban 70 éve működik állandó társulat, ennek apropóján tartottak hétfőn rendhagyó kulisszajárást, színházbarangolást, fogadva a Lencsési Közösségi Házban működő nyugdíjasklub tagjait.

Licska Balázs

Rendhagyó színházbarangolást, kulisszajárást tartottak hétfőn a békéscsabai teátrum épületében. Ezúttal nem a színfalak mögött, hanem a Vigadóban várták az érdeklődőket – meglepetéssel is, hiszen Vozár M. Krisztián zongoraművész adott koncertet –, a Lencsési Közösségi Ház berkein belül működő nyugdíjasklub tagjait. Bojczán István, a Békéscsabai Jókai Színház műszaki csoportvezetője kiemelte: egyedülálló, hogy egy év alatt immár kétezer látogatót fogadtak a színházbarangolás keretében, a kétezredik vendéget külön is köszöntötték.

Jókai Színház, Bojczán István, előadás, Békéscsaba
Bojczán István, a Jókai színház műszaki csoportvezetője több sztorit is megosztott a rendhagyó színházbarangolás, kulisszajárás keretében
Fotó: Licska Balázs

Békéscsaba csak község volt, amikor színházat épített magának

Amikor épült a színház, Békéscsaba nem város volt, hanem csak község, és a mai napig egyedülálló, egy község ekkora színházat építsen magának. Mindez egy csoda – mondta. Ismertette, hogy a teátrum helyén táncterem és kaszinó működött. Halmay Andor tervei alapján Sztraka Ernő városi mérnök irányításával 1879-re, másfél év alatt készült el a színház.

Külön szólt a Vigadóról is, például, hogy

  • hatszor járt benne Bartók Béla 1926 és 1936 között; hogy
  • az első világháborút követő román megszállás idején a megszálló hadsereg katonái itt dajdajoztak, amiért persze nem fizettek; vagy arról, hogy
  • szépségkirálynő-választást is tartottak, és a legszebbek természetesen a település akkori vezetőinek, nagyjainak lányai közül kerültek ki.

Régi kiadványokból és fényképekből egy kiállítást is berendeztek a színházbarangolás, a kulisszajárás apropóján. Az egyik fotón például látszódik, hogy a mai Andrássy úton, az egykori Vasút utcában sínek voltak, tehát vonat is közlekedett. Bojczán István kiemelt két eredeti plakátot, amelyek az 1956-os forradalom és szabadságharc idejéből származnak.

Kereken 70 éve alapították meg a Jókai színházat

A program során Nánási-Veselényi Orsolya, Békéscsabai Jókai Színház művésze felelevenítette, hogy a településen 1840 óta tartottak előadásokat, kezdetben vándortársulatok léptek fel. Ő is megerősítette, hogy a békéscsabai teátrum épülete 1879-ben készült el, és hogy az akkori terem 600 férőhelyes volt, az állóhelyeket is számolva. 

Kereken 70 éve, 1954-ben döntött úgy az akkori minisztérium, hogy békéscsabai székhellyel Békés Megyei Jókai Színház néven színházat létesít állandó társulattal. Az intézmény 2012-ben került önkormányzati fenntartásba, ekkor változott a neve Békéscsabai Jókai Színházra. Az első igazgató Daniss Győző volt, őt követte az elmúlt hét évtized alatt többek közöt Gálfy László és Fekete Péter, most pedig Seregi Zoltán a direktor. 

Jókai Színház, Nánási-Veselényi Orsolya, Békéscsaba
Nánási-Veselényi Orsolya, a Jókai színház művésze beszélt a 70 éves társulatról
Fotó: Licska Balázs

Olyan neves színészek voltak az elmúlt 70 esztendőben a társulat tagjai, mint Barbinek Péter, Dénes Piroska, Faragó András, Fodor Zsóka, Gáspár Tibor, Tihanyi-Tóth Csaba vagy Dobó Kata; az örökös tagjai pedig az idén nyáron elhunyt Dariday Róbert, a Jászai Mari-díjas Felkai Eszter és a szintén rengeteg kitüntetést bezsebelő Bojczán István.

Nánási-Veselényi Orsolya, a Jókai színház művésze a színházbarangolás kapcsán elmondta: mindig örömteli, amikor találkozhat a közönséggel, és fantasztikus azt látni, hogy a vendégeket érdekli a színház, az, ami a kulisszák mögött zajlik. Hangsúlyozta: remek érzés egy immár 70 éves múltra visszatekintő társulat, egy család tagjának lenni, gyerekkori álma volt, hogy színész legyen.

Szívesen mennek színházba a Lencsési nyugdíjasai

A Lencsési Közösségi Házban működő nyugdíjasklub vezetője, Szabó Zsuzsa elmondta, hogy a Jókai színház szakembere, Bojczán István a Lencsésin kétszer is tartott olyan előadást, amikor különféle sztorikat osztott meg a színházról, illetve voltak korábban is kulisszajáráson a teátrumban. Most rendhagyó színházbarangolásra várták a csapatot. A nyugdíjasklub tagjai közül sokan rendszeresen járnak színházba, sokaknak van bérletük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!