Élővilág

2 órája

Erdők, mezők kincseiből nyílt kiállítás a Jaminai Közösségi Házban – videóval

A Jaminai Gombász Klub tagjai hétfőn egy kiállításon mutatták be az Alföld és a romániai Bihar megye területéről gyűjtött élő gombákat. Összesen 230 gomba várta az érdeklődőket, és gombákkal kapcsolatos ismeretterjesztő előadásokat is hallhattak.

Dinya Magdolna

A Csabagyöngye Kulturális Központ Jaminai Közösségi Házában tavaly novemberben alakult meg a Jaminai Gombász Klub, melyet Fazekas Erika gombaszakellenőr vezet. A téli hónapokban az érdeklődők elméleti előadásokon vehettek részt, ahol az alapoktól kezdve a gombák világát ismerhették meg, míg a tapasztaltabb gombászok tudásukat frissíthették fel. Amikor az időjárás lehetővé tette, a tagok terepgyakorlatokon, terepi gombászaton mélyítették el a tudásukat, így Békéscsaba környékén, Pósteleken, Csongrád-Csanád vármegyében, valamint a romániai Biharban és a Bihari-hegységben is folytattak gombagyűjtést, ahol többek között hegyi laskagombát is találtak.

gomba
A Jaminai Gombász Klubnak köszönhetően 230 élő gomba várta az érdeklődőket Fotó: Beol.hu

Az Alföldön gyakori a mezei szegfűgomba

Fazekas Erika, aki már több mint egy évtizede foglalkozik a gombák tanulmányozásával, elmondta, hogy az Alföldön gyakori a mezei szegfűgomba, amely a legelőkön bőségesen fordul elő, valamint gyakran találkozhatunk csiperkefélékkel is. A kiállításon nem volt hiány a mérgező gombákból sem, megtalálható volt többek között a gyilkos galóca és a fenyves sisakgomba is. A gyűjtésben segítettek a Géniusz Plusz Oktatási Kft. gombaszakellenőr tanfolyam növendékei, Fazekas József oktató irányításával. 

A kiállítás során különféle ismeretterjesztő előadások is elhangzottak a gombák világáról

Kocziszky Andrea gombaszakellenőr a „Kétkörösköz gombái” témában tartott előadást. Boldog Gusztáv természetvédelmi szakmérnök „A természet szövete” címmel osztott meg értékes információkat, míg Fazekas Erika gombaszakellenőr és vendéglátó szakoktató „Gombák a tányéron” című előadásával, kóstolóval egybekötve, a gombák gasztronómiai felhasználását mutatta be. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában