Közélet

2015.02.03. 17:13

A megyébe is érkeznek új mentőautók

Békés megyében a mentőautók átlagéletkora 6 év, futásteljesítményük 270 ezer kilométer. Szárnyra kelt olyan hír, hogy 10-ről 13 évre változtatták a mentők gépkocsihasználatát, kiderült, ez fals információ volt. Változtatás nem történt, a mentőautók maximális kora, ahogy eddig is, jelenleg is 13 év.

Nyemcsok László

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr-igazgatója elmondta, Békés megye mentőállomásain 33 mentőegység teljesít szolgálatot. Egy uniós program keretében megvásárolt 178 mentőgépkocsi közül 2014-ben 9 érkezett Békés megyébe.

- Újabb, kormányzati forrásból az idei esztendő elején közel 500 millió forint felhasználásával 21 mentőautót vásárol az Országos Mentőszolgálat, ezek a közeli napokban szolgálatba állnak. Április végéig pedig újabb 32 mentőautó beszerzése történik meg 770 millió forint értékben – közölte Győrfi Pál.

- A mentőgépkocsik elosztása jelenleg is tart, a fejlesztések az ország minden megyéjét, így Békés megyét is érintik majd. Az elosztás legfontosabb szempontja a mentőállomásokon jelenleg szolgálatot teljesítő járművek futásteljesítménye, életkora.

Kérdésünkre az OMSZ kommunikációs és pr-igazgatója kifejtette, a mentőegységekben az érvényes jogszabályban előírt tárgyi feltételek alapján folyamatosan biztosítottak a mentéshez szükséges eszközök.
Győrfi Pál a megyei mentőállomások építéséről, felújításáról is kérdeztük. Elmondta, az uniós forrásoknak köszönhetően a mentőállomás-dinamizálás már befejeződött Orosházán, valamint zajlik Mezőkovácsházán és Békéscsabán.


Gyomaendrődön szintén rövidesen kezdődnek a felújítási munkálatok. Új mentőállomás a megyében Tótkomlóson (már folyamatban van a kivitelezés) és Mezőberényben (a kivitelezői pályáztatás előkészítése zajlik) épül. Az OMSZ mindezek mellett az év folyamán részleges felújításokat végzett több mentőállomáson is.

A kommunikációs és pr-igazgató érdeklődésünkre közölte a mentők helyszínre érkezésnél nincs „normaidő”, nincs nemzetközi követelmény. Az elvárás az, hogy a lehető legkorábban érjen ki a segítség. Az Országos Mentőszolgálat már évtizedek óta használ hatékonyságának mérésére egy saját maga által választott vonatkoztatási rendszert, melynek alapja a 15 percen belüli helyszínre érkezés aránya.

Ez az arány sok-sok éve, változatlanul 73-78 százalék. A megvalósulás szakaszában levő európai uniós mentésfejlesztési projektjeik (22 új mentőállomás építése, mentőállomások dinamizálása, a mentésirányítás korszerűsítése) legfontosabb célja éppen a gyorsabb segítségnyújtás, vagyis a fejlett, nyugat-európai országok teljesítményének (90 százalék fölötti 15 percen belüli helyszínre érkezés) elérése. Békés megyében ez az arány 2014-ben 78,39 százalék volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!