Közélet

2012.08.01. 17:55

Hogyan úszhatjuk meg a darázscsípést?

Egyetlen nap alatt két tragédia is történt Békés megyében darázs- illetve méhcsípés következtében. A rovarok mérge elleni védekezés összetett és bonyolult feladat.

L. B. - P. G.

Magyarországon két olyan elterjedt rovarcsoport – a darazsak és a méhek – él, amelyek csípése nagy fájdalommal és esetenként súlyos következményekkel járhat. Csípésükre hazánkban az emberek 2-3 százaléka túlérzékeny, 97 százalékuknál helyi reakció mutatkozik.

— Sajnos nem lehet az elmúlt napok szörnyű tragédiáitól elvonatkoztatni — nyilatkozta lapunknak dr. Halmai Zoltán, allergiával is foglalkozó gyulai fül-orr-gégész szakorvos. Mint mondta, különösen bonyolulttá teszi a védekezést, hogy sokan nem is tudnak arról, hogy allergiások a méh- vagy a darázscsípésre. Amennyiben egy-egy csípés után valakinek bedagad az arca, nyelvcsapja beödémásodik vagy gégéje megduzzad, akkor biztos, hogy allergiás. Előfordult az is, hogy egy férfi keze másfélszeresére dagadt, miután megmarták a rovarok, ami bizonyította, hogy ő is érzékeny a méreganyagra.

Dr. Halmai Zoltán kérdésünkre megerősítette, hogy az allergiásoknak kalcium tablettát érdemes maguknál tartaniuk, de ez önmagában nem elegendő, így az antiallergén tabletta és különösen az úgynevezett adrenalin tartalmú injekció is jó szolgálatot tehet. A szakember javasolta, aki megtudja, hogy allergiás, az keresse fel a dr. Sztancsik Zsuzsanna által vezetett országos hírű gyulai tüdőkórházat, ahol a túlérzékenységgel kapcsolatban is segítséget kaphatnak.

A Országos és a Békés Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint a rovarok általában saját védelmük érdekében támadnak emberre. Amennyiben a méhek, darazsak olyan helyen tartózkodnak, hogy emberekkel való érintkezésük elkerülhetetlen, ne kíséreljük meg eltávolítani a fészket és a rovarokat, hanem hívjunk szakembert. Az elérhetőségek megtalálhatóak a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok honlapján.

A rovarokat vonzzák a szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok, ezért a szabadban mindig csomagoljuk vagy zárjuk el a magunkkal vitt élelmiszereket. Egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető a baj, elkerülhető egy kellemetlen találkozás ezekkel az ízeltlábúakkal.

A teljes cikk a Békés Megyei Hírlap augusztus 2-ai számában olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!