Közélet

2012.09.20. 08:24

Rejtélyes hajhullás - nem ad választ az orvostudomány a kisfiú bajára

Három éve kezdett foltokban hullani a haja egy tizenegy éves kisfiúnak, megyénk egyik kistelepülésén. Hiába fordultak meg több orvosnál – magánrendeléseken is –, egyik sem tudta megmondani, mi lehet a gond, csak ilyen-olyan szereket írtak fel, ráfogták a bajt különböző dolgokra. A család tanácstalan, hová fordulhatnának tényleges segítségért.

Licska Balázs

Elegánsan, sapkában érkezett lapunk szerkesztőségébe a megyénk egyik kistelepülésén lakó kisfiú. Mint az édesanya elmondta, három éve kezdett foltokban hullani a most tizenegy esztendős gyermekének a haja. Orvosról orvosra mentek, a kórházakban is több mint kilenc szakember látta a kisfiút, de valós megoldást nem találtak. Próbáltak Debrecenben is segítséget kérni, de onnan azzal utasították el őket, nem oda tartoznak. A doktorok jó néhány indokot hoztak fel.

– Még 2009-ben kivették a manduláját, de csak nem szűnt meg a hajhullás. Utána ráfogták, hogy lyukas a foga, de kiderült, ott sincs semmi gond. Gomba miatt is kezelték, különböző szeszeket és vitaminokat írtak fel – folytatta az édesanya. Egyes orvosok csak annyit tudtak mondani, hogy néhány hónap múlva megszűnik a hajhullás, nem kell aggódni.

Ennek ellenére a kisfiú lábáról és kezéről, szemöldökéről is lehullott az összes szőr. Egy éve megunták a tétlenséget, magánrendeléseken próbálkoztak, hátha ott tényleg foglalkoznak a kisfiúval.

– Nyíregyházán találtunk egy orvost, injekciókat adott a fejbőre alá, azokon a részeken ismét kinőtt a haja. Azt azonban nem mondta el, mi az oka a betegségének. A magánrendelés pedig egyik napról a másikra megszűnt – mesélte az édesanya, jelezve, hogy megint megoldás nélkül maradtak. Persze, reménykednek, hogy sikerül megállítani és visszafordítani a hajhullást, eredményt elérni. Ám még abban is tanácstalanok, milyen vizsgálatokra lenne szükség, kihez fordulhatnának.

Azt, hogy miként viseli az általános iskolás, hatodik osztályos kisfiú a megpróbáltatásokat, az édesanya elmondta: változó. Előfordul, hogy nem szeretne sehová sem menni, mert beszólogatnak neki, szerencsére az iskolában már nem gúnyolódnak annyit, mint eddig. Hangsúlyozta, nem azért fordult lapunkhoz, mert sajnáltatni szeretné magukat, vagy mert pénz szeretne. Segítséget és tanácsot kér, hogy mi lehet a kisfiú hajhullásának az oka, mi lehet a megoldás, mert nem törődnek bele ebbe az állapotba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!