Közélet

2012.09.10. 13:41

Sikeres az SM önkéntes program

Tizenegy Békés megyei településen segítettek Sclerosis Multiplexes betegeknek önkéntesek egy egy éve útjára indított program keretében.

P. G.

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) és az egyik gyógyszercég egy éve indította el betegeket segítő önkéntes programját. A modellprogram a fővárosban és Békés megyében összesen mintegy 40 nehezen mozgó betegnek nyújtott rendszeres segítséget. A tapasztalatok messzemenőkig kedvezőek.

Hazánkban 6-8 ezerre tehető az Sclerosis Multiplex (SM) betegek száma, mintegy kétharmadukkal áll szorosabb kapcsolatban a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA). Megközelítőleg háromezer betegnek van szüksége gyógyszeres kezelésre, egy részük számára a legújabb gyógyszeres terápiák jelenthetnek segítséget.

Minden érintett számára fontos az is, hogy a kiegészítő kezelések, illetve a rehabilitáció lehetősége is minden régióban elérhető legyen. A megfelelő kezelés és rehabilitáció igényén túl sok beteg fizikai állapota, szociális helyzete miatt is rendszeres segítségre szorul. Egy éve indult az a modellprogram, amely erre a problémára keresett máshol, máskor is adaptálható megoldást.

Békés megyében is folyamatosan zajlott az önkéntes segítő munka. Herczegné Szabó Mariannától, a megyei SM egyesület elnökétől megtudtuk, tizenegy településen, harminchárom önkéntes nyújtott segítséget tizenhat SM-betegnek Békésben.
A betegek sokféle segítséget kaptak elsősorban otthonaikban, házi segítségnyújtásban, illetve a házi munkában is.

A résztvevők hasonló segítségre szorultak, mint a fővárosban, de télen a tüzelő felvágásában, behordásában, a hólapátolásban, tavasszal pedig a kerti munkákban — fametszés, veteményezés — is részt vállaltak az önkéntesek. Érdekesség, hogy két olyan önkéntes is segített, akik maguk is érintettek az SM betegségben. A program várhatóan tovább folytatódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!