Közélet

2011.10.21. 08:26

Új törvénnyel szüntetnék meg a temetések túlszámlázását

Várhatóan még idén az országgyűlés elé kerül az új temetkezési törvény tervezete. A jogszabály célja, hogy elősegítse az ágazat kifehérítését és a hozzátartozók költségeit csökkentse.

K. E.

Változás lesz, hogy a hamvasztóból a hozzátartozók csak egy temetkezési vállalkozás befogadó nyilatkozata felmutatásával vihetik haza szerettük hamvait.

Az új temetkezési törvény tervezetének kidolgozásában az ország jó néhány temetkezési szolgáltatója vett részt. Javaslataik is bekerültek a készülő jogszabályba. Az új törvény átlátható viszonyokat kíván teremteni az ágazatban. Megszüntetnék a feketefoglalkoztatást és a túlszámlázás lehetőségét is.

Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület javaslata alapján a temetkezési szolgáltatásoknak legalább öt bejelentett alkalmazottat kellene foglalkoztatniuk, köztük egy szakképesítéssel rendelkező, teljes munkaidős vezetőt. Országosan így — a feltételezés szerint — 1000—1500 dolgozó válna legális munkavállalóvá.

Újdonság a tervezetben, hogy a temetkezési, valamint a kegyeleti törvény betartását nem a település jegyzője, hanem a megyei kormányhivatalok ellenőriznék. Törvénysértés esetén először figyelmeztetést, majd jelentős összegű pénzbírságot szabhatna ki a kormányhivatal, végül akár az engedélyt is visszavonhatnák a vállalkozástól.

A törvény életbe lépte után a temetkezési szolgáltatásoknak részletesen kellene feltüntetni az egyes tételeket. Jelenleg ugyanis előfordul, hogy bizonyos dolgokat többször is felszámolnak, így előfordulhat, hogy 20—30 százalékkal is többet fizet a hozzátartozó a temetésért. A szabályozással és az ellenőrzésekkel ezt meg lehetne előzni.

Dorogi János, a Temetőkertészek és Fenntartók Országos Egyesületének elnökségi tagja is egyetért a tervezettel.
— Mi is részt vettünk a kidolgozásban. Tisztességessé kell tenni a szolgáltatást. A temetkezési vállalkozók többsége ma is kellő tisztelettel és kegyelettel végzi a munkáját, ám kétségtelen, a temetkezéseknek vannak vámszedői.

Dorogi János hangsúlyozta, a családok nehéz anyagi helyzetben vannak, viszont mindenki szeretné a hozzátartozójának megadni a megfelelő végtisztességet.
— Békés megyében nem jellemzőek a túlszámlázások, de a feketefoglalkoztatás sem — állapította meg.

Az új törvény a hamvak sorsáról is rendelkezne. A jövőben csak temetkezési szolgáltatás, vagy emlékhely befogadó nyilatkozata felmutatásával vihetnék haza a hozzátartozók az elhunytak hamvait. Az országban ugyanis több helyen előfordult, hogy az urnákat kikérték a hozzátartozók, de nem hazavitték, hanem például a parkokban, erdőkben eldobálták.

— Ilyen esetre Békés megyében nem volt példa. Feltételezésem szerint azonban egyre több urna kerül illegálisan a temetőkbe. Virágültetésnek álcázva elássák a családi sírba. Az a gond, hogy ezen elhunytak nem kerülnek be a temetői nyilvántartásba, 20—30 év múlva feledésbe merülnek, elvész az emlékük is — nyilatkozta a Békés megyei vállalkozó.

Az irodában felejtették a hozzátartozó hamvait

Dorogi János 14 urnát őriz az irodájában, a legrégebbit tíz éve.

— A hozzátartozó azt kérte, értesítsem, ha megérkeznek a hamvak. Megtörtént, azt mondta, másnap jön érte. Azóta sem nézett felénk. Ha az urnákat a saját költségemen, beazonosíthatóan eltemetném, akkor az esetleg évek múltán mégis felbukkanó hozzátartozó most még akár be is perelhetne, hogy az ő engedélye nélkül hogyan mertem sírba tenni az urnát — fogalmazta meg a problémát Dorogi János.

— A hozzátartozó azt kérte, értesítsem, ha megérkeznek a hamvak. Megtörtént, azt mondta, másnap jön érte. Azóta sem nézett felénk. Ha az urnákat a saját költségemen, beazonosíthatóan eltemetném, akkor az esetleg évek múltán mégis felbukkanó hozzátartozó most még akár be is perelhetne, hogy az ő engedélye nélkül hogyan mertem sírba tenni az urnát — fogalmazta meg a problémát Dorogi János.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!