Alkotótábor

2 órája

Ahol mindenki egyedi: festők. akiket vonz a nagybánhegyesi vidék - galériával

Ismét festékillat lengte be Nagybánhegyesen azt a közösségi teret, ahol az immár hagyományos festőtábor résztvevői egy héten át alkottak. Idén is érkeztek festők a dél-békési településre a jó társaság és az inspiráció kedvéért.

Csete Ilona

A nagybánhegyesi festőtáboroknak komoly hagyományai vannak. Az idei már a hetedik volt. Halk zene szólt ottjártunkkor, még javában készültek a festők képei, s készültek a táborzáró kiállításukra. Termékeny egy hetet hagytak maguk mögött.

festők, alkotó tábor, művészet
Hazai és külföldi festők alkottak egy héten át Nagybánhegyesen. A szerző felvétele

A házigazda és ötletgazda Pepó család, Pepó János és felesége az önkormányzat és helyi mecénások segítségével tölti meg évről évre a festőtábort vidámsággal, az ország legtávolabbi szegletéből, sőt, a határon túlról érkezőkkel.

E sokszínű festőközösség Nagybánhegyest választja

– Hetedik képzőművészeti táborunkat szerveztük meg több helyi család, magánember csatlakozott hozzánk. Az önkormányzat biztosítja a műtermet a 12 művésznek. A tábor zárásakor reprezentatív kiállítással örvendeztetnek meg bennünket az alkotók, a hazai és a külföldi, ismert festők. Sokszínű a közösségük, ez a sokszínűség jellemzi a képeiket is. Számunkra megtiszteltetés, hogy eljönnek a mi kis falunkba – nyilatkozta Pepó Jánosné.

A tábor művészeti vezetője Király Nikoletta (ő is visszatérő alkotója a tábornak) elöljáróban elmondta, Gróf Zoltán festőművész nyomdokaiba lépett, az ő meghívására érkezett évekkel ezelőtt, első alkalommal Nagybánhegyesre, majd vette át az elhunyt festőtől művészeti vezetőként a festőcsoport irányítását.

Az alkotótábor résztvevőinek a munkáiból szombattól látható kiállítás. A szerző felvétele

Festők, akik e vidék kedvelői

– Nyolc kiváló művész remek társaságát örököltem meg. Alkotói közösségünket még szorosabbra fűzi barátságunk. Az internet világában való kapcsolattartásunk mellett ez az a hely, ahol évente egyszer személyesen is tudunk találkozni, együtt alkotni. Ez az alkotótábor összefog bennünket, egy héten át festünk, jókat beszélgetünk. Az idei létszámunk 12 fő. Akik szeretik a magyar tájat, a vidéket megörökíteni, azoknak kiváló hely Nagybánhegyes is. Itt sokat kerékpározunk, fotózunk, élményeket gyűjtünk. Vannak, akik a művészekkel együtt töltött értékes idő miatt választanak bennünket. Nincs tematikája a tábornak, nem feltétlenül e hely inspirációjából merítünk témát.

Király Nikoletta elárulta, korábban az omladozó házakat, kiürült belső udvarokat örökítette meg. De az alföldi táj mellett megmozgatja őt a mediterrán világ, ilyen képeket is készített idén Nagybánhegyesen. A technikai sokszínűségre bizonyíték a sok kiváló festmény. A nagybánhegyesi alkotótáborban mindenki valamiben egyedi - s hogy miben? Érdemes elmenni, megnézni a szombaton 17 órától látható kiállításukat.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában