Diplomácia

2 órája

Átvette a NATO-főtitkári megbízatást Mark Rutte

Mark Rutte korábbi holland kormányfő átvette a NATO-főtitkári megbízatást Jens Stoltenbergtől a szövetség brüsszeli székházában kedden.

MW

Jens Stoltenberg leköszönő NATO-főtitkár (j) és hivatali utódja, Mark Rutte kezet fog a tisztség átadási ünnepségén a NATO brüsszeli székházánál 2024. október 1-jén

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Hoslet

Mark Rutte, az Észak-atlanti Tanács ülésének keretében tartott eseményen aláhúzta: elkötelezett a katonai szövetség felkészítése mellett a jövő kihívásaival szemben, valamint a partnerkapcsolatok erősítése és az elrettentést és a védelmet célzó közös erőfeszítések fokozása mellett.

RUTTE, Mark; STOLTENBERG, Jens
Jens Stoltenberg leköszönő NATO-főtitkár (j) bemutatja hivatali utódját, Mark Ruttét a szervezet munkatársainak a tisztség átadási ünnepségén a NATO brüsszeli székházában 2024. október 1-jén
Fotó: Olivier Hoslet / Forrás: MTI/EPA

A NATO nagyobb, erősebb és egységesebb, mint valaha. Erős szövetséget örököltem, és szándékomban áll az elmúlt években megkezdett munkát folytatni

– fogalmazott Rutte, majd úgy folytatta:

„felkészítem a NATO-t a jövő kihívásaira”.

Kijelentette: azon fog dolgozni, hogy a NATO erős maradjon és biztosítsa a hatékony védelmet minden fenyegetéssel szemben. Ehhez – mint kiemelte – több erőre van szükség, jobb képességekkel és gyorsabb innovációval.

Közölte, prioritásként fogja kezelni Ukrajna támogatásának fokozását, és azt, hogy az ország egyre közelebb kerüljön a NATO-hoz. „Európában nem lehet tartós biztonság erős, független Ukrajna nélkül. A támogatást a jövőben is fenn kell tartanunk, mert Ukrajnának jogos helye van a NATO-ban” – fogalmazott.

Szavai szerint meg kell erősíteni a partnerségeket, köztük az Európai Unióval, valamint a világ azonos értékeket érdekeket képviselő országaival

– tette hozzá beszédében az új NATO-főtitkár.

A NATO döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács 2024. június 26-án határozott úgy, hogy Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnököt nevezi ki a NATO következő főtitkárának. Kinevezését a tagállamok vezetői a július 9. és 11. közötti NATO-csúcstalálkozón Washingtonban megerősítették.

Rutte a Holland Királyság 50. és egyben a leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke volt. 2006 és 2023 között a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) elnöke volt. A VVD 2010-es választási győzelmét követően két évvel a kormány összeomlott, a 2012-ben kiírt előrehozott választást újra megnyerte. A 2017-es választáson Rutte pártja megalakíthatta harmadik, négypárti koalícióját, mely 2021-ben egy családtámogatásokkal kapcsolatos botrány miatt lemondásra kényszerült. A kiírt választást ismért megnyerte, 2023-ban a kabinet azonban ismét megbukott a Hollandiába érkező bevándorlók számának korlátozásáról kirobbant vita során. Ezt követően az idén 57 éves politikus bejelentette, hogy nem indul a 2023-as előrehozott választáson.

Ő az észak-atlanti szövetség 14. főtitkára.

A norvég Jens Stoltenberg leköszönő NATO-főtitkárként beszédében azt mondta, az elmúlt tíz évben a NATO a legnagyobb átalakulásán ment keresztül.

„Megerősítettük védelmünket, felkészültségünket, megerősítettük a NATO-t mint intézményt, és megkettőztük a közös költségvetésünket, hogy biztosítsuk a hatékony végrehajtást” – fogalmazott.

Az elmúlt tíz év alatt a szövetség négy tagországgal, Montenegróval, Észak-Macedóniával, Finnországgal és Svédországgal bővült, „Ukrajna pedig közelebb van a NATO-hoz, mint valaha” – tette hozzá.

Stoltenberg 2014. október 1. óta töltötte be a NATO-főtitkári tisztséget. Eredetileg négy évre választották meg, megbízatását 2017-ben, majd 2019-ben újabb két évvel, 2022-ben, majd 2023-ban pedig további egy-egy évvel meghosszabbították.

Stoltenberg kétszer volt Norvégia miniszterelnöke, először 2000 és 2001 között, majd 2005 és 2013 között, azt megelőzően Norvégia pénzügyminisztereként, korábban ipari és energiaügyi miniszterként tevékenykedett.

A volt főtitkár 2021. december közepén megpályázta a norvég jegybank elnöki posztját, amelyet az oslói intézmény február eleji bejelentése szerint elnyert.

Rutte: Ukrajna támogatása a helyes lépés

Ukrajna folytatódó támogatása a helyes lépés, egyben befektetés a katonai szövetség biztonságába – jelentette ki Mark Rutte NATO-főtitkár Brüsszelben kedden.

Mark Rutte, miután átvette megbízatását Jens Stoltenbergtől, a NATO-székházban tartott első főtitkári sajtótájékoztatóján közölte, a független és demokratikus Ukrajna az európai béke és stabilitás sarokköve. Ukrajna támogatásának költsége sokkal-sokkal alacsonyabb, mint annak a költsége, amennyibe Vlagyimir Putyin orosz elnök győzelme kerülne – hívta fel a figyelmet.

„Mindent meg fogok tenni azért, hogy közelebb hozzuk Ukrajnát a NATO-hoz” – tette hozzá a NATO-főtitkár.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában