Hirdetés

2021.12.15. 07:08

A zongora ötven árnyalata

Ahogy a zongorának, úgy az emberi léleknek is számtalan árnyalata létezik. Nincs kivétel! Még Khatia Buniatishvili sem az, aki mindig gyönyörű ruhakölteményekben lép színpadra és könnyeket csal zongorajátékával a közönség szemébe. Tegye a következő év egyik élményét a fa alá, lepje meg szeretteit koncertjeggyel!

A szépség és a tehetség mögött egy olyan ember lapul, akit szülei mindig védtek, még biciklizni sem tanulhatott meg, nehogy baja essen kezeinek. Sokat olvas és örök kedvence Dosztojevszkij, imádja a mozit, a filmművészetet, mert két szeretett dolga, a zene és az irodalom keveredik benne. A színészkedés sem áll távol tőle, hiszen egy dokumentumfilmben önmagát játszva Ivry Gitlissel, a klasszikus zene egyik legnagyobb csillagával beszélnek szerelemről és szenvedélyről a zene és a költészet nyelvén.

 

Khatia Buniatishvili lelkesen ünnepelt vendégművésze a Concerto Budapest koncertjeinek, ám ezúttal Békéscsabán nemcsak vele találkozhatunk, hanem megismerkedhetünk nővére, Gvantsa játékával is. A híres testvérpárt már gyerekkoruk óta összeköti a zene iránti rajongásuk és számtalanszor léptek már fel közösen hangversenyeken. „Egy év van köztünk, de szinte olyanok vagyunk, mint az ikrek: mindig megvolt köztünk az összhang” – fogalmazott egy interjújában Khatia. Január 13-án a testvérpár igazolni fogja e harmónia meglétét. 

 

Elsőként a Keller Quartet és Khatia közös produkciójában a romantikus zongoraötösök egyik legnagyszerűbbikét, César Franck f-moll kvintettjét hallhatjuk. A mű 1879-ben született és ajánlása a pályatársnak, Camille Saint-Saëns-nak szólt. A zongoraművész - amennyiben hihetünk a zenetörténeti anekdotának - a koncert befejeztével úgy távozott a pódiumról, hogy a kottát nem vitte magával. Ha ez valóban a lekicsinylés jele akart lenni, úgy a kolléga fanyar ítéletét a mű népszerűsége azóta messzemenően megcáfolta. Ezután Bach c-moll kettősversenye következik, melynek kottái hosszú időre elvesztek, ám egy 1730 körül született, két csembalóra és vonóskarra írt műről a zenetudósok kiderítették: ez lehetett eredetileg a megsemmisültnek hitt darab. 

Forrás: FOTO:[email protected]

Végül a koncert zárásaként Mozart két zongorára írt Esz-dúr versenyművét hallhatjuk. Az európai körútról Salzburgba visszatérő zeneszerző több szempontból is újszerűbb, komolyabb zongoraversenyt komponált 1779 táján, mint korábban. Egyrészt újdonság volt számára, hogy két zongorát szerepeltetett, másrészt technikailag is bonyolultabb művet komponált, mivel a szólót saját magának és nővérének, „Nannerl”-nek szánta.

Találkozzon Ön is a grúz testvérpárral Békéscsabán január 13-án, vásároljon belépőjegyet és lepje meg vele szeretteit karácsonykor! Jegyek válthatók a Filharmónia Magyarország irodájában, a koncert előtt a helyszínen, valamint online a www.jegymester.hu oldalon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában