Dohányzás

Dinya Magdolna

A dohányzás világszerte az egyik legelterjedtebb és legnagyobb közegészségügyi problémákat okozó szokás. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente több mint 8 millió ember hal meg a dohányzással összefüggő betegségek következtében. A cigarettafüst pedig több mint 7000 vegyi anyagot tartalmaz, amelyek közül legalább 80 bizonyítottan rákkeltő.

Én szerencsésnek mondhatom magam mert a családom és baráti köröm nagy része nem dohányzik, de eddigi munkahelyeimen többségében azt észleltem, hogy sokan szenvednek a dohányzás függőségétől és rendszeresen járnak ki cigiszünetre. A nikotin rendkívül addiktív, és már rövid idő után is kialakulhat függőség. A dohányzás káros hatásai kiterjednek a légzőrendszerre, mivel irritálja a légutakat, csökkenti a tüdő kapacitását és rugalmas működését, ami hosszú távon különféle légzőszervi megbetegedésekhez vezethet.

Sokan az e-cigarettát a hagyományos dohányzás viszonylag kevésbé ártalmas alternatívájaként tekintik, de fontos tudni, hogy az e-cigizésnek is megvannak a saját kockázatai. Aggodalomra pedig az ad okot, hogy népszerűsége jelentősen növekedett az utóbbi években, különösen a fiatalok körében. Informálásuk rendkívül fontos lehet a tudatos döntésük meghozatalához, hiszen a prevenció kulcsszerepet játszik a dohányzás elleni küzdelemben. Magyarországon az utóbbi években több szigorú intézkedést vezettek már be a dohánytermékek forgalmazására és fogyasztására, a visszaszorítás érdekében.