Tünetek

Dinya Magdolna

Az elmúlt években egyre többen tapasztalnak kellemetlen tüneteket bizonyos ételek fogyasztása után. A kivizsgálások sok esetben ételintoleranciát mutatnak ki, amely bár kellemetlen tünetekkel járhat, nem olyan veszélyes, mint az ételallergia, amely akár életveszélyhez is vezethet. Az ételallergiák többsége csecsemőkorban jelentkezik, amikor a gyermek először találkozik az allergénnel. 

A leggyakoribb problémát a tej, szója, tojás és olajos magvak okozzák, de szerencsére a legtöbb gyermek 3-6 éves korára kinövi az allergiát, és orvosi engedéllyel fokozatosan visszavezethető az étrendjükbe a korábban problémás élelmiszer. Tejallergia esetén minden tejterméket és tejszármazékot kerülni kell, míg laktózintolerancia esetén a savanyított vagy laktózmentes tejtermékek fogyaszthatók.

Gyerekkoromban nálam is megállapították a laktózérzékenységet, és azóta próbálom elkerülni a tejtermékek fogyasztását. Azonban ez akkoriban nem volt könnyű, hiszen alig lehetett laktózmentes termékeket találni, és a csábításnak is nehéz volt ellenállni, hogy ne egyek olyanokat, amiket nem lenne szabad. Azóta már változott a helyzet, és ma már sokkal könnyebb megtalálni a megfelelő alternatívákat. A lisztérzékenység is egyre gyakoribb és sajnos bármely életkorban kialakulhat. Fontos, hogy a fejlődési rendellenességek megelőzése érdekében időben gondoljunk a betegség lehetőségére, ám sokaknál csak felnőttkorban jelentkeznek az első tünetek. A lisztérzékenységre nincs gyógymód, egyetlen kezelési lehetősége a teljes gluténmentes étrend. Ha ezt sikerül betartani, a tünetek is megszűnnek.