Mindenki másképp ünnepel, emlékezik

Dinya Magdolna

Az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozom olyan megjegyzésekkel, amelyek megosztják az embereket arról, hogy mit is ünnepelnek október végén, november végén. „Nálunk nincs halloween, mindenszentek van!”, vagy „Mi nem a mindenszenteket ünnepeljük, hanem a reformációt!”. Természetesen mindenkinek megvan a saját választása és szokása, hogy mit ünnepel ezeken a napokon.

ünnep, emlékezik, halloween
Mindenki másképp ünnepel, emlékezik szeretteire az előttünk álló napokban.
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Fontos tiszteletben tartani mások ünnepi hagyományait!

A mindenszentek november 1-jén van, mely évszázadok óta része a római katolikus ünnepi naptárnak. Ezt követi november 2-án a halottak napja, amikor elhunyt szeretteinkre emlékezünk. A temetőkben a sírok rendbetétele és a gyertyagyújtás alig több mint száz éve szokás hazánkban. Az ipari forradalom idején sokan költöztek városokba, és ritkábban látogatták szeretteik sírjait, ezért alakult ki ez.

A protestánsok másképp ünnepelnek, ők október 31-én a reformáció napját tartják, és bár sokan megemlékeznek elhunyt szeretteikről is, általában nem gyújtanak gyertyát. Halloween, amely az Egyesült Államokból indult el, a kilencvenes évek óta van jelen Magyarországon is. Bár nálunk nem hagyományos ünnep, egyre elterjedtebb ebben az őszi időszakban a töklámpás faragása és a halloweeni dekorációk, továbbá a jelmezes bulik, mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. Idén is számos helyen tartanak majd október végén, november elején halloweenhez kapcsolódó rendezvényeket.