Földrengés

Dinya Magdolna

A földrengések problémája világszerte fennálló jelenség, és bár Magyarország nem tartozik a legaktívabb zónák közé, mégis előfordulhatnak kisebb-nagyobb hazai földrengések, amelyek hatással lehetnek a lakosságra. A földrengésveszély mértéke átmenetet képez a szeizmikusan aktív mediterrán térség és a tektonikailag stabil Kelet-európai platform között. Utoljára 1956-ban, Dunaharasztiban történt ötösnél nagyobb erősségű földrengés hazánkban. A szeizmológusok szerint ilyen erejű földmozgások 50-70 évente fordulhatnak elő, de a pontos időpontot nem tudják előrejelezni. 

Békés vármegyében a tavalyi évben is érzékeltek földrengéseket, amelyek ugyan nem okoztak komoly károkat, de figyelmeztetnek a szeizmikus aktivitás jelenlétére. Akkor engem is némi félelemmel töltött el a jelenség, mivel korábban még nem éltem át hasonlót. A ház hirtelen remegni és rázkódni kezdett, valamint hangos recsegést és ropogást lehetett hallani. Habár az előrejelzések nem képesek pontosan meghatározni, hogy mikor és hol fog bekövetkezni egy újabb földrengés, a szakértők azt javasolják, hogy legyünk felkészültek, és kövessük a helyi hatóságok és tudományos intézmények közleményeit és figyelmeztetéseit.

 Földrengés esetén érdemes fedezékbe bújni, ami lehet egy stabil asztal, vagy ajtókeret. Szabadtéren pedig érdemes eltávolodni az épületektől legalább azok magasságával megegyező távolságra, ezáltal elkerülhető a lehulló épületelemek például, a tetőcserepek, kéménydarabok okozta sérülések.