Átkozott légy!

Nyemcsok László

Az asszony megpuszilta a homlokomat. Nem a múzsa csókja csattant, arra volt kíváncsi, hogy nem vagyok-e lázas. Ahogy ugyanis időnként hozzám lépett, látta, mit keresek bőszen az interneten. Azt hitte először, hogy valami rosszban sántikálok, és olyan jelszót adtam meg, hogy még véletlenül se találja ki senki.

dióburok-fúrólégy
A dióburok-fúrólégy tönkretett rengeteg diót Békésben, de máshol is az országban.  
Fotó: Máthé Daniella-MW

Pedig Hankó Jani barátom, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke azonnal tudta volna, hogy nem én sántikálok rosszban, hanem az a nyüves kártevő, akiről igyekszem a lehető legtöbbet megtudni. Nem mondom, hogy egyszerű neve van, dióburok-fúrólégy. Ráadásul nyugati. Tönkretett rengeteg diót Békésben, de máshol is az országban.  

Igyekeztem kinyomozni, hogy a pete, a nyű, a lárva, a báb, a légy okozza-e a fő veszélyt, csak a kopácsot fúrja vagy a dióbélben is kárt okoz. Ahány cikket olvastam, annál jobban összezavarodtam. Megtudtam azonban, hogy a nyű szem és láb nélküli lárva, főleg a légyé. Ennél fontosabb információra nem is vágytam ebben a világban.

A dióburok-fúrólégy már a karácsonyi diós bejglit is veszélyezteti

Egy a lényeg a dióburok-fúrólégy már a karácsonyi diós bejglimet is veszélyezteti. Ha kevés terem valamiből vagy kevés a jó minőségű belőle, felmegy az ára. A dióval sem lesz valószínűleg másként, nem mintha, most olyan nagyon olcsó lenne. Persze, kisegíthet valamilyen importdió vagy akár a dejó.

Elolvastam, a dejó egészséges táplálék, pörkölt napraforgóbélből, pörkölt búzacsírából, cukorból, aromából és antioxidánsból áll. Hát, tőlem állni is fog egy darabig ott, ahol van. Mert az igazi diónak van egy speciális sajátossága. Dióból van.