Iskolaverseny

Csete Ilona

Én már tudom, mi szeretnék lenni. A továbbtanulást helyben tervezem. Szeretem az állatokat, lehet, hogy állatorvosnak jelentkezek majd. De sok dolog érdekel – mondták azok a továbbtanulás előtt álló fiatalok, akikkel Mezőhegyesen találkoztam a pályaorientációs napon

továbbtanulás
A továbbtanulás minden fiatal életében nagy döntés Forrás: shutterstock

A helyi középiskola kitárta a kapuit, megmutatta, élményközeli módon szemléltette kínálati palettáját. Nem volt hiány látnivalókban, információkban. Megtudtam, a lányok még csak ötödikesek, rengeteget változhat az elképzelésük, a tanuláshoz való hozzáállásuk, akár az élethelyzetük az elkövetkező években. Ám a pedagógusaik fontosnak tartották, hogy időben betekintést szerezzenek az oktatási intézmény életébe.

Továbbtanulás tájékozottság nélkül nem működik

Amikor megpillantottam a busszal érkező csoportokat, kiderítettem, kik ezek az ismerős arcok... Egy közeli város iskolájának mindhárom végzős osztálya őszinte érdeklődéssel lépett be a suliba. Jó az irány – állapítottam meg magamban.

Igen, kell a kitekintés, az információszerzés, kell, hogy tájékozottak legyenek a gyerekek, a pedagógusaik és a szüleik. Lássák, milyen kínálati palettával versengenek az iskolák értük, a leendő középiskolásokért. Mert egyértelmű: az iskolák között is élesedik a verseny.

Egy anyuka elmesélte, a nyolcadikos fiával Békésben több szakiskolát meglátogat. Közösen akarnak jó döntést hozni a továbbtanuláshoz. Az irány adott, de nem egyszerű a választás, mert a lehetőségek tárházából hosszú évekre szóló döntésük befolyásolja majd a fiú jövőjét. És minden szülő a legjobbat akarja a gyermekének. Tegyük hozzá, az iskolák részéről is ez a törekvés.