Gazdaság

2008.10.07. 17:37

Miért sodródott válságba a kígyósi faüzem?

A hírek szerint komoly gondokkal küzd a nemrég még a megye erős cégei között jegyzett Újkígyósi Falemezüzem. A vállalkozás több dolgozójának hónapok óta tartozik, a háromszáz feletti létszám a felére csökkent.

Cs. Á.

Jó pár olyan dolgozó van az Újkígyósi Falemezüzemnél (ÚFA), aki nyáron kapott utoljára fizetést. Egy, a neve elhallgatását kérő munkatárs azóta tartalékait éli fel, és arra vár, végre rendeződjön a helyzet, bár nem nagyon bízik ebben.

— Pontosan nem tudjuk mi a gond, de a hírek arról szólnak, a megrendelők olyan sok pénzzel tartoznak, hogy az már a napi működést is veszélybe sodorja. A dolgozók létszáma a felére csökkent, és nem én vagyok az egyetlen, aki hónapok óta nem kapott egy vasat sem — mondta lapunknak.

Más forrásból arról értesültünk, a pénzügyi nehézségek mögött valóban a kifizetetlen kintlévőségek állnak, ám a helyzet súlyosságát jelzi, hogy a cég telephelyén közben kikapcsolták az áramot és generátorra álltak át.

A rendszerváltás után 62 dolgozóval indító cég a kétezres évek elejére-közepére 300-nál is több embert foglalkoztatott. Napjainkra viszont már felmondtak a szerződéseseknek, így a létszám szinte megfeleződött, értesüléseink szerint ma alig 130—140 munkatárs tevékenykedik a jórészt külföldi piacra gyártó üzemnél.

A helyzettel kapcsolatban szerettük volna megkérdezni Mihucz György cégvezetőt, hogy valóban a leírtak állnak-e a „gyengélkedés” hátterében. Arra is kíváncsiak lettünk volna, látnak-e, s ha igen, milyen megoldást arra, hogy kilábaljanak a válságból. Kérdéseinkkel többször is kerestük Mihucz Györgyöt, akit nem tudtunk elérni.

— Szomorú, hogy az önkormányzat lett a legnagyobb foglalkoztató a településen, pláne, hogy ez 150, jórészt újkígyósi család megélhetését sodorja veszélybe — mondta Szebellédi Zoltán. A polgármester a nehézségek ellenére is bízik a cég talpra állásában, bár erre egyre kevesebb esélyt lát.

Az újkígyósi üzem története még 1968-ra nyúlik vissza, amikor a budapesti Fürlemho cég meghonosította itt a hordógyártást. Az évek során a profil kibővült, többek között széküléseket, széktámlákat gyártottak, majd ezt követte a rétegelt lemezek előállítása. A rendszerváltás előtt leállt a termelés, akkor Bánáti Ottó és Mihucz György a munkahelyek megtartása érdekében vitte tovább a tevékenységet az újkígyósi tsz belső rendszerében. Csak komoly nehézségek után, 1991-ben jutottak el odáig, hogy önálló céget alapítsanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!