Élelmiszerbiztonság

2024.06.06. 10:17

Hazánk is bekapcsolódik a fogyasztói tudatosságot erősítő európai kampányba

Az élelmiszerek ára és íze mellett a biztonság a harmadik fő tényező, amit vásárláskor mérlegelnek a fogyasztók. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a fogyasztói tudatosság növelése érdekében “Safe2Eat” néven 18 országban indít átfogó kampányt, melybe Magyarország a Nébih szakmai támogatásával kapcsolódik be.

MW

A szakemberek szerint a megbetegedések jelentős hányada a háztartások helytelen élelmiszerkezelési gyakorlataira vezethető vissza

Forrás: Shutterstock

Fotó: Halfpoint

Becslések szerint percenként 44 – vagyis Európában éves szinten 23 millió – ember érintett élelmiszer-eredetű megbetegedésben, amelyek közül átlagosan mintegy 4700 eset bizonyul végzetesnek. A szakemberek szerint a megbetegedések jelentős hányada a háztartások helytelen élelmiszerkezelési gyakorlataira vezethető vissza. Mindez megelőzhető lenne, ugyanakkor mivel az otthoni élelmiszer-kezelés jogszabályokkal nem befolyásolható, ezért a fogyasztói tudatosság kialakulását segítő szemléletformálás lenne célravezető.

Mindez hangsúlyosan megjelenik az EU tizennyolc országában induló „Safe2Eat” kampányban, amellyel az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) az európai lakosság élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tudatosságát szeretné előmozdítani. A 2024-ben többek között Románia, Csehország, Görögország, valamint Ausztria veszt részt a kampányban. Magyarországon az EFSA fő partnere a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Dönthessenek magabiztosan a fogyasztók

Az EFSA 2023-as kutatása szerint az európaiak mintegy 70%-a érdeklődik az élelmiszerbiztonság iránt. Ugyanakkor körülbelül 60%-uk túlságosan szakmainak és nehezen érthetőnek találja az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos információkat. Épp ezért az új kampány egyértelműen, pontosan és érthetően szeretné közvetíteni az élelmiszerek mögött álló tudományt. Legfőbb célja az, hogy a fogyasztók a mindennapi választásaik során a biztonságot és az egészséget szem előtt tartva, minél átgondoltabb döntéseket tudjanak hozni az élelmiszer-fogyasztásuk kapcsán.

A kampány fontos témái közé tartoznak az élelmiszer-eredetű megbetegedések, a megfelelő élelmiszer-kezelési technikák, az élelmiszerjelölés olvasásának fontossága, vagy az élelmiszerhulladék-csökkentési gyakorlatok előmozdítása. A kiegyensúlyozott táplálkozás és az étrend-kiegészítők biztonságossága mellett azt is hangsúlyozzák, hogy mindig fontos tisztában lenni az élelmiszereken feltüntetett, egészségre vonatkozó állítások tudományos hátterével.  Hasznos, ha a fogyasztók ismerik az élelmiszer-adalékanyagokat, az új élelmiszerek biztonságosságát, valamint az élelmiszer-allergének jelenlétét is.

Kapcsolat az étel és a tudomány között

Az európai fogyasztók az ár, az íz, a fenntarthatóság vagy az élelmiszer eredete alapján nap mint nap döntenek arról, hogy mit vásárolnak és mit esznek. Az EU szigorú élelmiszerbiztonsági előírásainak köszönhetően mindig biztosak lehetnek abban, hogy a megvásárolt és elfogyasztott élelmiszerek biztonságosak. A #Safe2EatEU kampány segíti a fogyasztókat, hogy magabiztosan hozhassák meg az élelmiszerekkel kapcsolatos döntéseiket; ehhez pedig az szükséges, hogy értsék a kapcsolatot az élelmiszerbiztonság tudománya és az asztalra kerülő ételek között

 – mondta Bernhard Url, az EFSA ügyvezető igazgatója.

Az EFSA

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) az Európai Unió 2002-ben létrehozott ügynöksége, amely a tudományos tanácsadás pártatlan forrásaként szolgál kockázatkezelők számára, illetve üzeneteket fogalmaz meg az élelmiszerláncokkal kapcsolatos kockázatokról.

Együttműködik az uniós tudományos szaktanácsadás alakításának előmozdításáért, és tudományos alapokat biztosít az európai fogyasztók élelmiszer-kockázatokkal szembeni védelméhez. 2024-es kampányuk egyszerre indult el uniós és nemzeti szinten. A kampány honlapja átfogó tájékoztatást nyújt élelmiszerbiztonság témában, háttéranyagai pedig több nyelven is elérhetőek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában