Elismerés

2024.06.27. 12:06

Betörtek Mezőberényben az ország harmadik legjobb lángosozójába – videóval

Néhány héttel ezelőtt sokan osztották meg a hírt az interneten, és örültek annak, hogy a mezőberényi Bálintos lángosozót az ország harmadik legjobb lángosozójának választották. Pár nappal ezelőtt azonban betörtek a legendás sütödébe, és egyebek mellett az elismeréssel járó szobrocskát is ellopták. A történteken százak háborodtak fel, és kérik a tolvajokat, hogy legalább a díjat juttassák vissza a Bálintos lángosozóba, Varga Bálintnak.

Papp Gábor

Szerda délelőtt 11 óra múlt néhány perccel, amikor megérkeztünk a mezőberényi Bálintos lángosozóhoz. Előzetesen arról beszéltünk Varga Bálint tulajdonossal, a lángosok készítőjével, hogy ilyenkor talán kevesebben vannak, mint a reggeli órákban. Ennek ellenére folyamatosan érkeztek a vendégek, és vitték ötösével-hatosával a lángosokat. Bálint pedig 10-ből kilenc embert, de inkább 20-ból 19-et névről ismer, és azt is tudja, hogy milyen lángost fog vinni.

lángosozó, betörtek, berényi, szobor
A berényi lángosozó tulajdonosa, Varga Bálint mellett sokan kiálltak, rengetegen posztolták ki, hogy a tolvajok adják vissza a díjat. Fotó: Bencsik Ádám

– Mit csináljak, jó a névmemóriám – mosolyodott el, amikor erről kérdeztük. Az pedig egy másik érdekesség, hogy amikor 6-8 lángost rendeltek, akkor sem írta le, hogy mit kértek, megjegyezte.
– Vélhetően egy-egy szakmában ilyen irányban tágul a memória szükségből is – tette hozzá.

Bálintos lángosozó: 1987-ben kezdődött a sikertörténet

A Bálintos lángosos története 1987-ben kezdődött, az akkor húszéves műszerész fiatalember abban az évben vásárolta meg a kis sütödét.
– Nagyon fura az élet, mert ebben az időszakban annyi kapcsolatom volt ezzel az étellel, hogy otthon ettem. Közben pedig kiskoromban tudtam, hogy ez leszek, 9-10 évesen foglalkoztatott a gondolat, de azután valahogy elsikkadt az ötlet – mesélt indíttatásáról a jó kedélyű lángosos, akinek közben mindenkihez volt egy-két kedves szava is.
Egyébként magának a kis épületnek ugyancsak érdekes a története. Az első világháborút követően a harcokban megsérült katonák engedélyt kaptak, hogy a mai szóval trafikot építsenek, és így biztosítsák a megélhetésüket. A későbbi sütöde is eredetileg ezt a célt szolgálta. 1987-ben, az induláskor Bálintnál négy -féle lángost, simát, tejfölöst, káposztást és túróst lehetett kapni, mára ennek sokszorosát.
– Ez egy szlovákos környék, és annak a hagyományait jelenítettem meg az étlapon is – fogalmazott.

Ha ízlik, szívesen adja

Elmondta, oda kell figyelni minden részletre, ha pedig jól sikerült, akkor nem szabad elfelejteni, hogyan készült.
– S ha ízlik, szívesen adom – tette hozzá. A lángos egyébként – ahogy a hozzáértő szakportálok is megírták –, kívül ropog, belül puha, a tészta kellemes, és olajjal sem szívja meg magát.

A Bálintos lángosos egyik specialitása a csípős erdőmester: Bálint valódi paprikát használ ehhez. Ennek okán az egyébként a Madarász András utcában található épületre kikerült az Erdőmester tér tábla is. Az erdőmester névnek Mezőberényben amúgy is története van. A különlegesség eredetileg vadászlángos volt, mert vadász felvágott került bele. Azután gombát is tettek bele, és különösen a diákok erdőmesternek keresztelték át. A vadász és a gomba együttesen adta az új nevet.

Bálint személy szerint a töltelékes lángosokat szereti, az egyik oldalán kicsit jobban átsütve. Érdekesség, hogy korábban a káposztás nem volt a kedvence, de ahogy idősödött, úgy szerette meg egyre jobban.

A tejfölös lángos örök kedvenc. Fotó: Bencsik Ádám

A vevői igények ugyanakkor változatosak, télen a töményebb lángosokat viszik inkább, a kolbász is jobban megy, a gyerekek a sajtos-tejfölöst részesítik előnyben, a felnőttek viszont túlnyomórészt a töltöttet kérik, talán azért is, mert az kevesebb helyen kapható

A nyitvatartás is eredeti, hiszen 5.15-től 13.47-ig várja a vendégeket Bálint.

Valaha ötkor nyitottam, de bevallom, nem bírtam, így egy kicsit megcsúsztattam. A 13.47 pedig úgy kezdődött, hogy a 13 órás zárás folyamatosan tolódott, de a helyzet teljesen „bio”, ha jönnek még vendégek, természetesen kiszolgálom őket, ez csak így működhet.

Néha akadnak egyedi rendelések is. Éppen szerdán reggel például kértek tőle fele részben túrós, fele részben káposztás lángost, úgy, hogy a túrós részre cukrot is kért a vendég.

– Szívesen sütöttem meg ezt is – árulta el. Bár vannak segítői, de magát a lángost egyedül süti. Kérdésünkre elmondta, nyaraláskor nem eszik lángost, de mindig megnézi, hogy másutt hogyan készítik.

A berényiek sürgetik a díj visszaadását

Közben folyamatosan érkeztek a vendégek, akik a néhány nappal ezelőtti betörésről is kérdezték. Nagyon sokan már tudtak a helyben nagy felháborodást kiváltó eseményekről.

– Hat éve nem történt hasonló, igaz korábban többször is. Bár térfigyelő kamera vigyázza az épületet, a csuklya és maszk elrejtette a betörőket, akik 6-8 ezer forintot, alapanyagokat, például kolbászt és elég érthetetlen módon még a Street Kitchen-díját is ellopták.

– Ami nagyon pozitív és jól eső érzés, hogy a város összefogott. Szinte mindenki posztol, hogy a tolvajok adják vissza a díjat, ezt maga a Street Kitchen is megtette, és azt is jelezték, hogy ha nem történik meg, akkor egy hónap múlva újat csináltatnak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában