Kiesett a nyeretlen Dánia

2024.06.29. 20:28

A videobíró intézkedései után beindult a német henger

A házigazda Németország két góllal verte Dániát a labdarúgó Európa-bajnokság második nyolcaddöntőjében, de erről a meccsről még sokat fognak vitatkozni az emberek.

Kvanduk Bence

Havertz szerzett vezetést

Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Labdarúgó Európa-bajnokság
Nyolcaddöntő
NÉMETORSZÁG–DÁNIA 2–0 (0–0)
Dortmund, Signal Iduna Park. Vezette: Michael Oliver (angol).
NÉMETORSZÁG: Neuer – Kimmich, Schlotterbeck, Raum (Henrichs, 80.) – Andrich (Emre Can, 64.), Kroos – Sané (Anton, 88.), Gündogan (Füllkrug, 64.), Musiala (Wirtz, 80.) – Havertz. Szövetségi kapitány: Julian Nagelsmann.
DÁNIA: Schmeichel – Andersen, Vestergaard, Christensen (Bruun Larsen, 81.) – Bah, Delaney (Norgaard, 69.), Hojbjerg, Maehle – Skov Olsen (Poulsen, 69.), Hojlund (Wind, 81.), Eriksen (Damsgaard, 81.). Szövetségi kapitány: Kasper Hjulmand.
Gólszerző: Havertz (53. – büntetőből), Musiala (68.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Sokkolni akarta a német válogatott a dánt, s az első percekben tűzijátékot rendezett a kapuja előtt. Sőt, Schlotterbeck egy szögletet követően már a negyedik percben a hálóba fejelt, de a videobíró szerint szabálytalanság történt közben. Az első negyed óra után enyhült a nyomás Dánián, s Eriksenék is elkezdtek veszélyeztetni. Ennek ellenére Neuernek nem kellett parádéznia, hogy tartsa az eredményt. A 36. percben aztán óriási vihar érkezett a pálya fölé, ami miatt félbe is kellett szakítani a találkozót 25 percre. A rendes szünetig aztán Schmeichelnek Havertz fejesénél, míg Neuernek Hojlund kiugrásánál kellett nagyon figyelnie, hogy ne változzon az eredmény.

Németország–Dánia
Az óriási vihar miatt félbe kellett szakítani a meccset, jégeső verte a pályát
Fotó: Alexander Hassenstein/Getty Images

A fordulást követően jött aztán a dráma. A 48. percben egy szabadrúgás után Andersen talált be, de a lábujjhegye miatt lesen lévő Delaney miatt érvénytelenítette a dán gólt a játékvezető videózás után. Percekkel később aztán épp Andersen kezét érte a labda, amit nem egész egy méterről rúgtak rá, s a videoíró ismételt közbeavatkozásával tizenegyest kapott Németország. Ezt Havertz értékesítette magabiztosan.

A bekapott góltól összeroppant Dánia, s egy előrevágott labdával Musiala mindenkit lehagyott, s a bal alsóba gurított.

A ráadásban aztán a csereként beálló Wirtz vihette volna be a kegyelemdöfést, de hiába cselezte ki a dán kapust, és lőtt a hálóba, lesről indult, így érvénytelen volt a gólja. Azonban ez nem változtatott a tényen, hogy az egy meccset sem nyerő Dánia utazhatott haza.

PERCRŐL PERCRE

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Meglátjuk, mire megy egymással a házigazda Németország és Dánia.

90+7. perc: Vége a meccsnek! Kösönjük, hogy velünk szurkoltak!

90+5. perc: Veszélyes kontrát vezettek a németek, de Havertz lövését bravúrral védte Schmeichel.

90+1. perc: Wirtz indult be jól, kicselezte Schmeichelt, s a kapuba lőtt, de Füllkrug passzánál lesen volt. A videobíró se tudta szabályossá tenni a találatot.

90. perc: Wirtz lőtt tizenhét méterről egyenesen Schmeichel kezébe.

88. perc: Cseréltek a németek! Sanét Anton váltotta.

81. perc: Hármas csere a dánoknál! Hojlund, Christensen és Eriksen helyett Wind, Bruun Larsen és Damsgaard folytatja.

80. perc: Kettőt cseréltek a németek! Raum és Musiala helyett Henrichs és Wirtz folytatja.

69. perc: Kettőt cserélt Dánia! Delaney és Skov Olsen ment le, Norgaard és Poulsen érkezett a helyükre.

68. perc: GÓÓÓÓL! Kettővel megy Németország. Schlotterbeck vágott előre egy labdát, amivel Musiala elindulhatott, s 14 méterről eltette azt a bal alsóba a tehetetlen Schmeichel mellett. 2–0

66. perc: Hojlund bújt ki a védők közül, de Neuer óriásit védett.

64. perc: Kettőt is cserélnek a németek! Gündogan és Andrich helyett Füllkrug és Emre Can folytatja.

62. perc: Sárga lap! Julian Nagelsmann kapta.

60. perc: Sárga lap! Maehle kapta.

59. perc: Havertz egy csodálatos labdaátvétellel rázta le a védőit a felezőnél, majd a tizenhatosig szólózott. Végül megpróbálta átpöckölni Schmeichel felett a labdát 12 méterről, de célt tévesztett.

57. perc: Sárga lap! Andersen kapta.

53. perc: GÓÓÓL! Vezet Németország! Havertz magabiztosan lőtte a bal alsóba a büntetőt. 1–0

53. perc: A videobíró segítségével büntetőt ítélt Andersen kezezése miatt a játékvezető. Németország megszerezheti a vezetést.

49. perc: Nem, még sincs gól! Les miatt érvénytelenítette a játékvezető. Ha Delaney eggyel kisebb cipőt hord, érvényes a gól, ráadásul a középpályás se a védőket, se a kapust nem zavarta.

48. perc: GÓÓÓÓÓL! Vezet Dánia! Eriksen távoli szabadrúgását követően nem tudtak felszabadítani a németek. Ide-oda pattogott a labda, míg Andersen a kapu jobb alsó sarkába nem vágta. 0–1

46. perc: Folytatódik a mérkőzés.

45+1. perc: Vége az első félidőnek!

45. perc: Villámgyors dán kontra végén Neuernek kellett érkeznie a tökéletes pillanatban, hogy Hojlund ne szerezhessen gólt. A csatár már csak vele volt szemben.

42. perc: Schlotterbeck hibáját követően Hojlund csípte el a labdát, de éles szögből az oldalhálóba lőtt.

41. perc: Sárga lap! Kasper Hjulmand, a dánok szövetségi kapitánya reklamált.

37. perc: Havertz fejelhetett közelről, de Schmeichel óriásit védett.

36. perc: Folytatódik a találkozó, vége a jégesőnek!

36. perc: Félbeszakította a játékvezető a meccset a vihar miatt!

31. perc: Eriksen végezhetett el veszélyes helyről szabadrúgást, de belelőtte a sorfalba.

21. perc: Eriksen kapott mélységből egy remek labdát, az átvétel is klasszishoz méltó volt, de lövésébe Schlotterbeck bele tudta tenni a lábát.

19. perc: Sikerült kijjebb jönnie Dániának. Kapura ugyan nem tör, inkább tartja a labdát, addig sem rohamoznak a németek.

10. perc: Rüdiger magas indítását Havertz 10 méterről lőtte el kapásból, de Schmeichel leért a bal alsó felé tartó labdára.

7. perc: Kroos jobbról érkező szögletét követően Schmeichelnek kellett melléütnie Schlotterbeck fejesét.

6. perc: Kimmich lőtt 22 méterről, de Schmeichel óriásit védett.

4. perc: GÓÓÓÓÓL! Vezet Németország! Nem, mégsem! A szöglet utáni Schlotterbeck-fejes előtt szabálytalanság történt, a dánok jönnek szabadrúgással.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés! A fehérben játszó németek indították útjára a labdát. Dánia pirosban a pályán.

20:58 – Vége a himnuszoknak, hamarosan kezdünk!

20:25 – A dánok is variáltak

Kasper Hjulmand ezúttal a 3–4–1–2-es felállás helyett egy 3–4–3-at adott le hivatalosan. A védelemben csak az eddig is kezdő játékosok pozícióját cserélte fel. Egy sorral előrébb Morten Hjulmand került ki a kezdőből, Delaney lesz a pozíciójában. A támadóknál Windet Skov Olsen váltotta. Ő a jobb szélről próbálja majd megbontani a védelmet, míg Eriksen Hojlundot a bal oldalról igyekszik majd segíteni.

20:22 – Hármat változtattak a németek

A védelemben kettőt is változtatott Julian Nagelsmann, Tah és Mittelstadt helyett Schlotterbeck és Raum kezd. Emellett a támadók közé ezúttal Wirtz helyett Sanét nevezte a német szövetségi kapitány.

20:16 – A főszereplők is már szemügyre vették a pályát

20:14– Nem is kérdés, mennyire várták már ezt a meccset a németek

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában