Elismeréseket adtak át

2024.06.28. 14:20

Semmelweis-nap Békéscsabán: az egészségügyben dolgozókat ünnepelték – galériával

Több kitüntetés is gazdára talált a Semmelweis-napi ünnepségen, amelyet pénteken a városházán rendezett Békéscsaba önkormányzata és a Békés Vármegyei Központi Kórház.

Licska Balázs

Szarvas Péter polgármester Semmelweis-nap apropóján kiemelte, hogy azokat köszöntik, akik az egészségügyben, sok-sok kihívás mellett odaadó módon, maximális hivatástudattal dolgoznak, akik segítséget nyújtanak, gyógyítanak, támaszt adnak: az orvosokat, az ápolókat, a mentőket, a gyógyszerészeket, a védőnőket. Hangsúlyozta: a város emlékezik a nagyjaira, megemlítette a békéscsabai kórházat alapító Réthy Pált, akiről a tervek szerint elnevezik majd a Deák és József Attila utcákat összekötő, most újjáépülő kishidat.

Semmelweis
Bagyinka Éva és dr. Bayer Hedvig érdemelte ki a Békéscsaba Egészségügyéért kitüntetést, a díjat Szarvas Péter polgármester és dr. Csicsely Ilona, a családügyi és népjóléti bizottság elnöke adta át a Semmelweis-napi ünnepségen. Fotó: Dinya Magdolna

Orvosi rendelőket újítottak fel Békéscsabán

Hozzátette: az egészségügyi alapellátás tartozik az önkormányzat hatáskörébe. Orvosi rendelőket újítottak fel az elmúlt években Jaminában, Gerlán, a Kazinczy-lakótelepen, a Bartók Béla úton. Békéscsabán 51 háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi praxis van, mindegyikben dolgozik doktor, akik számára támogatási rendszert vezettek be. Vérvételi helyet működtetnek Jaminában és a Lencsési-lakótelepen. Defibrillátorokat helyeztek el kilenc helyszínen, valamint rendelkezésre állnak az életmentő EpiPen-injekciók a bölcsődékben, az óvodákban, a kulturális intézményekben.

A városvezető kiemelte, hogy szoros kapcsolatot ápol az önkormányzat a kórházzal. Mintegy húsz önkormányzati lakást biztosítanak kórházi szakembereknek, a Békéscsaba hazavár! program keretében is több, az egészségügyben dolgozó fiatalt támogattak. Köszönetet mondott a mentőknek, akik helytállnak, akiknek hála az ügyeleti rendszer is megfelelően működik; a gyógyszerészeknek; a védőnőknek.

Komoly bérfejlesztés történt az egészségügyben

Semmelweis Ignác szellemi örökségéből táplálkoznak az egészségügyben dolgozók – mondta dr. Becsei László, a Békés Vármegyei Központi Kórház főigazgatója. Hozzátette, mindig is kihívást jelentett helytállni az egészségügyben: életet menteni egy-egy döntéssel; egyensúlyban tartani a tudást, a türelmet és a megértést; előtérbe helyezni a mások sorsa iránti felelősséget. Kiemelte, hogy az elmúlt időszakban jelentős bérfejlesztés valósult meg az ágazatban.

Semmelweis Ignác elvei ma is érvényesülnek

Beszélt Semmelweis Ignác életéről és munkásságáról, hogy 1818-ban született, hogy 1844-ben szerzett orvosdoktori diplomát, hogy 1847-ben fedezte fel a gyermekágyi halandóság okát. Fontosnak mondta, hogy a semmelweisi elvek ma is érvényesülhessenek, mint a tisztaság, a megelőzés, és hangsúlyozta, hogy a szakmaiság mellett emberséges bánásmódra ugyancsak vágynak a betegek és a hozzátartozók.

Ketten kapták meg a Békéscsaba Egészségügyéért kitüntetést

A városi közgyűlés döntése értelmében az önkormányzattól Békéscsaba Egészségügyéért díjat érdemelt ki dr. Bayer Hedvig és Bagyinka Éva.

Szegeden, 1980-ban diplomázott dr. Bayer Hedvig. 1980. október 1-jétől a békéscsabai kórház általános sebészeti osztályán helyezkedett el, máig a közösség ismert és mindenki által elismert tagja. Egy ideig a Békéscsabai Előre Spartacus sportorvosi teendőit is ellátta munkaidőn kívül. 1996-ban kapott főorvosi kinevezést. Közvetlen, igazságszerető, etikus; töretlen lendülete, korrekt szakmai véleménye révén a sokrétű, időnként megoldhatatlannak tűnő problémákat is megoldották; következetes döntéseivel a betegek érdekeit tartotta szem előtt.

Bagyinka Éva 1975-ben érettségizett a Kemény Gábor középiskola egészségügyi tagozatán, és a békéscsabai kórház intenzív osztályán kezdett dolgozni. 1976-tól egy bölcsődében ténykedett gondozónőként, majd 1979-től az egészségügyi alapellátásnál körzeti ápolói státuszban helyezkedett el, és azóta is, megszakítás nélkül körzeti ápolóként végzi feladatait. Ilyen hosszú egy helyen töltött munka során sikerült jó kapcsolatot kialakítania a betegekkel. Szereti hivatását, nyugdíjba vonulása után is dolgozik: immár 49 éve az egészségügyben, 45 éve egy munkahelyen.

Átadták a Békéscsabai Hűségdíjakat is

A rendezvényen Békéscsabai Hűségdíjat kapott

  • Tóth Jánosné körzeti nővér,
  • Tóthné Harangozó Edit körzeti nővér, 
  • Fazekasné dr. Hursán Ágnes háziorvos, 
  • Gaál Ibolya körzeti nővér, 
  • Bólya Andrea körzeti nővér, 
  • dr. Ágoston Katalin nyugalmazott háziorvos, 
  • dr. Buki Mária nyugalmazott háziorvos, 
  • dr. Huszár Ildikó nyugalmazott házi gyermekorvos.

Kórházi elismeréseket nyújtottak át

A Békés Vármegyei Központi Kórház egyik legrangosabb elismerését, a Réthy Emlékérmet dr. Szeberényiné dr. Bérci Zsuzsanna, a bőr- és nemibeteg-gondozó vezető főorvosa érdemelte ki. 37 éve az intézmény munkatársa, 1996-ban kapott főorvosi kinevezést. 1991-ben tett szakvizsgát bőrgyógyászat, kozmetológia és allergológia tárgyból. Érdeklődése a dermatochirurgia irányába mutatott, tevékenységének nagy részét a bőrsebészeti beavatkozások teszik ki.

Réthy nővér kitüntető címet kapott Kajári Gáborné, a fül-orr-gégészeti osztály főnővére. 29 éve dolgozik az osztályon – alázattal, szorgalommal, a szakmai szabályok maximális betartásával. A betegekhez, a munkatársaihoz és az osztályon gyakorlatokat töltő tanulókhoz mindig kedves, segítőkész. Rá igazán jellemző: nemcsak a testet, hanem a betegek lelkét is odaadással gondozza.

Kórházért kitüntetésben részesült Andor Ildikó vezető asszisztens, Litvai György, az informatikai osztály szakembere. Főigazgatói dicséretet érdemelt ki Baji Zoltán, Hrabovszki Magdaléna, Kissné Horváth Krisztina, Kopanyicza Csilla, Tipi Antalné, Tóth Ágnes, Tóthné Szász Magdolna. A Magyar Ápolási Egyesület elismerését vehette át Bajiné Major Tímea. Főorvosi kinevezést kapott dr. Orosi Norbert és dr. Vághy Rita, míg adjunktusit dr. Fehértemplomi Katalin, dr. Lázár Magdolna Csilla és dr. Tóth Ferenc.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában