Gyilkosság

2023.08.27. 11:56

Terhes lett, ezért fojtotta meg szeretőjét a sarkadi férfi

Gyilkossággal ért véget egy munkahelyi, kendergyári románc: brutálisan megölte szeretőjét egy 32 éves férfi Sarkadon akkor, amikor kiderült, hogy a nő várandós lett. A holttestet a sportpálya mellett hagyta, a fűben, majd a helyszínen borsot és paprikát szórt el, hogy megtévessze a rendőrkutyákat. A nyomozókat a nő naplója vezette el a tettesig, aki először tagadott, aztán viszont beismerő vallomást tett. Később a bíróság első fokon tíz év börtönbüntetésre ítélte. Mindez kereken fél évszázada történt.

Licska Balázs

1973. május 30-án a sarkadi MSE sportpályája kerítésének közelében sétált két diák. Ők találtak rá egy halott nőre a fűben, aki a hasán feküdt, arccal lefelé, fején takaróval – idézte fel az 50 évvel ezelőtt történteket cikkében az Origo.

Mivel nem sokkal korábban jelentették a 40 éves T. Imréné eltűnést a helyi körzeti megbízottnak, a rendőrök gyanították, hogy ő lehet az áldozat, és a gyanújuk be is igazolódott. A helyszíni szemlebizottság tagjai ugyanis megtalálták a tetthely közelében az áldozat ridiküljét az irataival együtt. Már a helyszínen látszott, hogy T.-né gyilkosság áldozata, és az is, hogy megfojtották. Az igazságügyi orvosszakértő is arra a következtetésre jutott a boncolás során, hogy a halálát fulladás okozta.

A Magyar Rendőr 1973. szeptember 13-án szentelt cikket a gyilkosságnak. Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár/Magyar Rendőr

A nyomozás során a holttest mellett talált szalvétadarabkától az áldozat otthonának legkisebb zugáig mindent átkutattak. Így bukkantak rá egy naplóra, amit T.-né írt. Ebben elég gyakran szerepelt egy Károly nevű férfi, akiről az is kiderült a bejegyzések alapján, hogy a férjezett asszony szeretője volt. Bár sok férfi kapcsolatról beszéltek a nyomozóknak az áldozat ismerősei, ilyen nevűt nem ismert senki. Arra, hogy ki lehet az, akiről írt, úgy jöttek rá, hogy a neve mellett állt egy dátum: október 27., a születésnapja. Egyetlen Károlyt találtak a községben, aki ezen a napon született és ismerte az asszonyt.

A Békés Megyei Népújság 1973. november 3-án számolt be a Gyulai Megyei Bíróság ítéletéről. Fotó: Hungaricana/Békés Megyei Népújság

A 32 éves U. Károly és T.-né egy munkahelyen dolgozott. Amikor a nős férfit kihallgatták, azt állította, hogy semmilyen kapcsolata nem volt az asszonnyal, és még alibit is igazolt magának a gyilkosság idejére. Ennek ellenére nem sokkal később letartóztatták. Az alibije hamar megdőlt, de csak akkor tudták – ahogy a rendőrök mondják – „a helyszínre tenni”, amikor az igazságügyi kémiai szakértők szakvéleményét megkapták. A helyszíni szemlén rögzített nyomok vizsgálata alapján az áldozat testén és a gyilkos ruháján is voltak a fűmaradványok, ahogy tört paprika és bors is.

Minden jel arra utalt, hogy ő volt a gyilkos, és U. az elfogása után 35 nappal, 1973. július 14-én beismerő vallomást tett – idézett az Origo a cikkében a Magyar Rendőr 1973. szeptember 13-án megjelent számából. A férfi azt mondta, azért titkolták a viszonyukat a végsőkig, mert mindketten házasok voltak. Elmondta, hogy lefeküdt az asszonnyal a gyilkosság előtt, aki aztán olyat mondott, ami miatt „meg kellett ölnie”.

A bűnügyet 1973. október 31-én tárgyalta a Gyulai Megyei Bíróság – írta november 3-ai számában a Békés Megyei Népújság, amely részletes tudósítást közölt a tárgyalásról. Az akkor 33 éves vádlott megtörten állt a bíróság elé, hangját is néha alig lehetett hallani.

A bíró kérdésére U. elmondta, hogy T.-néval három éve került közelebbi kapcsolatba, de a viszonyt titkolták, mert mindketten házasok voltak. A férfi a feleségét május 27-én vitte be a kórházba, mert veszélyeztetett terhes volt. Május 29-én pedig – miután megbeszélték munkahelyükön, a kendergyárban a randevút – este fél 9-kor találkozott a szokott helyen, a futballpályánál.

T.-né a plédet és a takarót a fűre terítette. Amikor a nő azt mondta, hogy terhes lett, és hogy a kapcsolatukról a felesége is tudomást szerez majd, U. ideges lett. Attól tartott, hogy megbomlik a családi életük. Ezért a férfi megütötte a nőt, amitől hanyatt esett. A nő kiabálni akart, és erre a férfi – attól tartva, hogy meghallják – a terítő egy darabját a szeretője szájába nyomta, a másik kezével pedig a torkát szorította meg. Bár a nő egyszer csak mozdulatlanná vált, a férfi nem gondolt arra, hogy meghalt, azt hitte, csak elájult. Ennek ellenére mégis borsot és paprikát szórt el a helyszínen, hogy a rendőrkutyát elterelje a nyomról.

A bíróságon emberölésben találták bűnösnek a vádlottat, és első fokon U. Károlyt tíz év szabadságvesztésre ítélték. Enyhítő körülményként értékelték, hogy büntetlen előéletű, azt, hogy beismerő vallomást tett, hogy megbánta tettét, valamint, hogy két gyermek eltartásáról kellett gondoskodnia.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában