Vádemelés

2024.06.06. 12:38

Csak ígérte, de nem készítette el a turul- és pulikutyaszobrot

Hiába ígérte, nem készítette el sem a turul-, sem a pulikutyaszobrot az a 66 éves csabacsűdi férfi, aki ellen most csalás miatt emeltek vádat az Orosházi Járási Ügyészségen. A vádlott próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre számíthat, valamint a két sértett számára az okozott kárt is meg kell térítenie a vádhatóság indítványa szerint.

Licska Balázs

A férfi 2022 augusztusában állapodott meg egy orosházi férfival abban, hogy készít számára 1 millió 680 ezer forintért egy oszlopon álló turulszobrot, és a sértett szeptemberben meg is fizetett 1,2 millió forint előleget készpénzben. A vádlott a sértett házának udvarán a szobor betonalapját októberben elkészítette, ezért munkáért a sértettől 70 ezer forint munkadíjat kért és kapott. 

előleg, eljárás
Forrás:  Illusztráció: Shutterstock

Később a férfi további 400 ezer forint előleget kért és kapott a sértettől, mivel a szobor díját az áremelkedések miatt 1 millió 817 ezer forintra növelte. A vádlott végül nem teljesítette azt, amiben megállapodtak, nem készítette el a szobrot. A sértett többszöri megkeresésére valótlan okokra – rossz időjárásra, derékfájdalmakra – hivatkozott, és az átvett előleget sem fizette vissza.

A vádlott 2023 júniusában egy balatonboglári férfival is megállapodott, neki azt ígérte, hogy készít számára 300 ezer forintért egy pulikutyát ábrázoló szobrot július 31-ig. A sértettől két alkalommal összesen 200 ezer forint előleget kért és kapott is. Ennek ellenére nem teljesítette azt, amit vállalt, itt is valótlan okokra – szemműtétre, járási nehézségre – hivatkozott, és az előleget sem fizette vissza.

A járási ügyészség szerint a vádlott nem akarta elkészíteni a szobrokat már akkor sem, amikor abban még csak megállapodott a két sértettel. Tehát őket a hamis ígéreteivel tévedésbe ejtette. Az orosházi férfi számára 1,6 millió, míg a balatonboglárinak 200 ezer forint kárt okozott, azok a nyomozás során nem térültek meg.

 

Nem elég, hogy nem készítette el a beígért szobrokat, az átvett előleget sem fizette vissza a sértettek számára a vádlott. Illusztráció: Shutterstock

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában