Súlyos sérülés

2024.07.28. 16:15

Láncfűrésszel vágta meg segítője kezét a battonyai férfi, az ügyészség vádat emelt

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Battonyai Járási Ügyészség egy 62 éves, battonyai férfival szemben. A férfi favágás közben láncfűrésszel megvágta segítője kezét. Az ügyészség vádiratában próbára bocsátásra tett indítványt. A nyomozás során felmerült, közel 550 ezer forintos bűnügyi költséget is a terheltnek kell majd megfizetnie a járási ügyészség indítványa szerint.

Nyemcsok László

Az ügyészség vádirata szerint a vádlott tavaly május 20-án, a kora délutáni órákban ismerősével – a későbbi sértettel – azért jelent meg egy battonyai ház kertjében, hogy fákat vágjanak ki, majd aprítsanak fel. A munkára a terhelt magával vitte egy ismerőse láncfűrészét, amit a munkavégzésnél mindvégig maga használt.

láncfűrész, vádlott,eljárás
Az ügyészség vádiratában próbára bocsátásra tett indítványt
Fotó: smolaw

A terhelt a lakott területen történő fakitermeléshez szükséges képesítéssel, illetve motorfűrész-kezelő szakképesítéssel nem rendelkezett. A férfi a kertben álló fákat részben törzsüknél kivágva kidöntötte, részben a területen meghagyott fák gallyait a törzsekről levágta.

Az ügyészség szerint több foglalkozási szabályt is megszegett

Ezt követően a kivágott fákat és gallyakat a segítő – a terhelt utasításai szerint – a két kezében maga előtt tartotta, miközben a vele szemben állva a terhelt a láncfűrésszel a sértett kezétől 10–20 cm távolságra a gallyakból és fákból 30 cm-es darabokat vágott le. A sértett által tartott egyik faág átvágásánál a terhelt a fűrésszel a sértett bal kezét gondatlanságból megvágta, és nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést okozott neki.

Az ügyészség álláspontja szerint a terhelt több foglalkozási szabályt is megsértett: így azt, ami szerint darabolás közben a fát kézzel megfogni vagy lábbal kitámasztani motorfűrészes munka esetében csak a vezetőlemeztől mért 70 cm-nél nagyobb távolságban szabad. A darabolást ugyanazon a fán motorfűrésszel csak egy ember végezheti. Előírás az is, hogy a motorfűrész-kezelő köré vont kétméteres sugarú körön belül daraboláskor más ember nem tartózkodhat.

A terhelt segítője részére semmiféle védőfelszerelést nem biztosított

A vádlott az ügyészség szerint megsértette a foglalkozási szabályokat azzal is, hogy a motorfűrésszel végzett gallyazási és darabolási tevékenység során sem a maga, sem pedig a segítője részére semmiféle védőfelszerelést – így különösen a kezek épségének megóvását szolgáló, vágásbiztos védőkesztyűt – nem biztosított. Az ügyészség megállapítása szerint terhelt foglalkozási szabályszegései és a bekövetkezett baleset között ok-okozati összefüggés állt fenn.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában