Autóroncstól is megszabadultak

3 órája

Tonnaszámra rakott ki hulladékot illegálisan egy házaspár Békéscsabán

Jelentős mennyiségű, részben veszélyes hulladékot helyezett el békéscsabai közterületen egy debreceni, büntetlen előéletű házaspár, egy 44 éves nő és egy 48 éves férfi. Ezért a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emelt vádat ellenük a Békéscsabai Járási Ügyészség.

Nyemcsok László

Vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt az ügyészség. A nő ellen – a hulladékgazdálkodás rendjének megsértésén túl – két rendbeli zaklatás vétsége miatt is vádat emeltek, mert valótlan tartalmú hirdetésekkel akarta megbosszulni az ellenük tett feljelentést.

törmelék, illegális hulladék, eljárás
A házaspár tavaly augusztus 1-jén, az esti órákban az ingatlanon tárolt építési, bontási törmelékeket és hulladékot kirakta egy szelektív gyűjtő mellé. Illusztráció: Shutterstock

Törmeléket, bontott zuhanykabint és sarokkádat is kitettek

A házaspár 2023 júliusában értékesítette békéscsabai házukat. Az adásvételi szerződésben rögzítették, hogy az eladók kötelessége a lakóház és a gazdasági épület kiürítése. Mégpedig az udvaron felhalmozott háztartási és ipari hulladékkal (autóronccsal) együtt.

A vádirat szerint ezért a házaspár tavaly augusztus 1-jén, az esti órákban az ingatlanon tárolt építési, bontási törmelékeket és hulladékot – többek között bontott ablakokat, bontott zuhanykabint és sarokkádat, neon világítócsöveket – rakott ki Békéscsabán, az Orosházi út 41. szám alatti szelektív hulladékgyűjtő edény melletti közterületre, ami tilos. Az elhelyezett hulladékok térfogata 9 köbméter, össztömege legkevesebb 7 tonna volt.

A neoncsövek és a hullámpalák veszélyes hulladékok

Ezen felül a Békéscsaba, a Kerek tanya területén jogtalanul elhelyeztek egy járműroncsot, valamint egy halom hullámpalát. Az itt kitett hulladékok térfogata 8 m³, össztömege legkevesebb 6 tonna volt. A hulladékok közül a neoncsövek és a hullámpalák veszélyes hulladéknak minősülnek.

Zaklatás miatt is felelnie kell a nőnek

Miután a rendőrség az előbbi cselekmények miatt tavaly szeptember 1-jén gyanúsítottként vonta felelősségre a házaspár tagjait, azt feltételezték, hogy a házukat megvásárló békéscsabai házaspár tagjai jelentették fel őket a rendőrségen. Ennek megtorlására a nő az interneten, különböző adásvételi csoportokban olyan valótlan tartalmú bejegyzéseket tett közzé, miszerint a házat fogyatékos személyek adótartozás és árverés miatt áron alul árulják, de érdeklődni csak személyesen lehet.

A hirdetésre októbertől kezdve hónapokon keresztül, napi rendszerességgel ismeretlen emberek jelentek meg a sértettek házánál, hogy megvegyék az ingatlant, és a háborgatásért kell zaklatás miatt felelnie a nőnek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában