Vádemelés

2 órája

Újkígyósi munkahelyi baleset: levágta három ujját a gépkezelő

Munkahelyi baleset történt, egy gépkezelő egy lemezvágó géppel a jobb kezén levágta három ujját. A munkabiztonsági felelős mulasztása közrejátszhatott abban, hogy bekövetkezett egy újkígyósi munkahelyi baleset tavaly tavasszal. A 68 éves békéscsabai férfi ellen most emeltek vádat a járási ügyészségen maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt, a vádlott pénzbüntetést kaphat.

Licska Balázs

A férfi az újkígyósi munkahelyi baleset idejében egy faipari cégnél szerződés alapján látta el a munkabiztonsági felelős munkakört évtizedek óta. A cég telephelyén tavaly tavasszal történt a baleset. Egy fafeldolgozó gépkezelőként dolgozó férfi a munkavégzése során súlyos sérülést és egyben maradandó fogyatékosságot szenvedett: az egyik furnér lemezvágó géppel a jobb kezén levágta három ujját. 

újkígyósi munkahelyi baleset
Az újkígyósi munkahelyi baleset során súlyosan megsérült az egyik gépkezelő: levágta három ujját
Forrás: shutterstock

Közvetlen ellenőrzést tartottak az újkígyósi munkahelyi baleset után

Az újkígyósi munkahelyi baleset utáni közvetlen ellenőrzés során megállapították, hogy a lemezvágó gép nem működött megfelelően. A veszélyes térbe nyúlást megakadályozó három infrasorompó közül kettő nem működött, továbbá a kétkezes indítású nyomógombok közül az egyik faszilánkok miatt beszorult, így a gépet egy nyomógombbal is lehetett indítani.

A lemezvágó gép nem felelt meg az előírásoknak

A gép nem felelt meg a hatályos jogszabályoknak és szabványoknak. Többek között annak sem, hogy a munkaeszköz mozgó részeit el kell látni biztonsági berendezéssel, amely elhatárolja a veszélyes teret vagy leállítja a veszélyes rész mozgását a veszélyes tér elérése előtt – ismertették a Békés Vármegyei Főügyészségen

A gépet a gyártáskor kétkezes indítású vezérlőberendezéssel látták el, ezért a gépnek a teljes életútja során a kétkezes indítóberendezéssel, mint biztonsági berendezéssel szemben támasztott alapvető követelményeknek kellett megfelelnie. Emellett olyan védelmi rendszert kellett volna kialakítani a munkagépen, amely megakadályozza a baleset okozását az egyik nyomógomb beragadása esetén is.

Nem jelezte a hiányosságokat a munkabiztonsági felelős

A vádlott, a 68 éves békéscsabai férfi ugyan ellenőrizte a munkagépet, a hiányosságokat nem jelezte a munkáltató felé. A mulasztása így elősegítette azt, hogy bekövetkezett az újkígyósi munkahelyi baleset – ismertették.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában