Kilencmilliós csalás

2024.09.11. 06:49

Útdíjjal trükközött a kevermesi vállalkozó, lebukásáig takarta a rendszámot

Jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 41 éves, büntetlen előéletű, kevermesi férfival szemben, aki vállalkozóként az útdíjjal trükközött. Az ügyészség az elkövetővel történt egyezségkötést követően benyújtott vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönre tett indítványt.

Nyemcsok László

A vádirat szerint a 41 éves férfi a vádbeli időben kevermesi székhelyű egyéni vállalkozó volt, és más tevékenységek mellett közúti teherszállítással is foglakozott. A vállalkozás tulajdonában, illetve üzemben tartásában hat vontató volt.

útdíj, vállalkozó, trükközött
Az útdíjköteles útszakaszon közlekedő járművet az ellenőrző rendszer nem tudta azonosítani.
Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A járművek első rendszámát menet közben eltakarták

A férfi és a tehergépjármű-vezetőként alkalmazott munkavállalói fuvarozási és közúti áruszállítási tevékenységet végeztek a járművekkel. Ezzel kapcsolatban az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző rendszer (EKÁER rendszer) 2019-ben és 2020-ban 3940 szállítási adatot rögzített. Ugyanakkor a terhelt a közúti teherszállítások során az útdíjfizetési kötelezettségét nem teljeskörűen teljesítette.
Az egyéni vállalkozó tulajdonában, illetve üzemben tartásában lévő járművek közül háromba beépítettek egy, a vontatók vezetőfülkéjéből irányítható hidraulikus berendezést. Ez arra szolgált, hogy a gépjárművek homlokzatának alsó részén elhelyezett fellépő lenyitásával a járművek első rendszámát menet közben eltakarják. Így az útdíjköteles útszakaszon közlekedő járművet az ellenőrző rendszer nem tudta azonosítani.

A kevermesi férfi az eljárás során ötmilliót megfizetett

A terheltnek az egyéni vállalkozói tevékenység elvégzése során összesen csaknem 18 millió forint útdíjfizetési kötelezettsége keletkezett 2019-ben és 2020-ban. Ebből azonban csupán 8,75 millió forint útdíjat fizetett meg. 
Az ügyészség álláspontja szerint a terhelt összesen 9,2 millió forint vagyoni hátrányt okozott a magyar állam költségvetésének.  A terhelt az okozott adóhiányból az eljárás során ötmillió forintot megfizetett, a fennmaradó 4,2 millió forintot vagyonelkobzással vonhatják el az ügyészség indítványa alapján.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában