900 ezer forinttal gazdagodott

2 órája

Hetvenöt éves, békéscsabai nő a vádlottak padján, csalásért

Egy 75 éves, büntetlen előéletű békéscsabai nővel szemben információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség. A vádlott jogosulatlanul használta más bankkártyáját. Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt Az idős nőnek a csaláson túl a sértett részére okozott kárt is meg kell majd térítenie ügyészség indítványa szerint.

Nyemcsok László

Az ügyészség tájékoztatása szerint a csalási ügy előzménye, hogy az idős nő Békéscsabán élő férfi testvére 2022. július 28-án végrendelet nélkül hunyt el. Törvényes örököse egyetlen gyermeke volt, az elhunyt vagyona ezért a halála időpontjában a nagykorú gyermekére, mint örökösre szállt át.

idős nő, csalás, bankkártya
A csalást akkor követte el az idős nő, amikor egy pénzkiadó automatánál jogosulatlanul összesen 900 ezer forintot vett fel a bankszámláról.
Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Az elhunyt bankszámláján a halálakor több mint egymillió forint volt, és a bankkártyáját testvérére bízta. Az idős nő a testvére halálát követő napokban a bankkártyával egy pénzkiadó automatánál jogosulatlanul összesen 900 ezer forintot vett fel a bankszámláról.

Nem jelölte meg az elhunyt férfi gyermekét örökösként

Ezt követően az idős nő a hagyatéki eljárás során az elhunyt hozzátartozójaként csak magát adta meg, és nem jelölte meg az elhunyt férfi gyermekét örökösként, illetőleg azt sem jelezte, hogy az elhunyt bankszámlájáról pénzt vett fel. A férfi gyermeke – aki ritkán tartotta a kapcsolatot édesapjával – utóbb tudomást szerzett egy ismerősétől apja haláláról, és megjelent a közjegyzőnél. Végül az eljáró közjegyző az örökhagyó bankszámláját, az azon lévő tőkét és járulékait az elhunyt gyermekének adta át törvényes öröklés jogcímén.

Csalás: 900 ezer forinttal gazdagodott

Az idős nő a néhai testvére bankszámlájáról történt jogosulatlanul pénzfelvételekkel 900 ezer forinttal gazdagodott, míg a sértett értelemszerűen ekkora kárt szenvedett, amely nem térült meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában