Hagyományok

2 órája

Elstartolt a Békési Kolbászvigalom, gyerekek százai gyúrták a finomságot - galériával, videóval

A gyerekek számára szervezett kolbászkészítő versennyel pénteken megkezdődött az V. Békési Kolbászvigalom. A városi sportcsarnokban életre hívott eseményen több száz helyi óvodás és általános iskolás vett részt. A Békési Kolbászvigalom szombaton a felnőttek kolbászgyúró versenyével folytatódik.

Papp Gábor

Kálmán Tibor, a város polgármestere a Békési Kolbászvigalom megnyitóján elmondta, nagyon jó volt látni, hogy település óvodái, iskolái egyaránt bekapcsolódtak a hagyományőrző rendezvénybe. Mint kiemelte, a csapatok nagyon különleges és ötletes jelmezekkel, egyedi, a tradíciókhoz illő dekorációkkal készültek a programra.

Békési kolbászvigalom, gyúrás, gyerekek
Több száz gyermek készítette a tradicionális békési finomságot a Békési Kolbászvigalom első napján Fotó: Jenei Péter

Békési Kolbászvigalom: népszerűsítik a helyi ízvilágot

– A gyerekek, a pedagógusok és a szülők fantasztikus előkészítő munkát végeztek, és biztosak lehettünk benne, hogy elkészített kolbászok is nagyon finomak lesznek. A csapatok remek közösségként dolgoztak, a felnőtt segítők nagyszerűen bevonták a gyerekeket a feladatokba – tette hozzá a polgármester.

Kálmán Tibor hangsúlyozta, a Békési Kolbászvigalom a város kiemelt gasztronómiai rendezvénye. 

– Szeretnénk a békési ízvilágot, a békési kolbászt népszerűsíteni. Több főzőversenyünk is van, de a kolbászvigalom kifejezetten erre a város és a megye határain túl is méltán népszerű gasztronómiai értékünkre koncentrál – fogalmazott. – A kétnapos esemény pénteki napjának egyik legfőbb célja, hogy a legkisebbeket is megismertessük a hagyományos kolbászkészítéssel.

Tevékenyen őrzik a tradíciókat

Béres Istvánné, a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde igazgatója, aki a zsűriben is szerepet vállalt elmondta, a kolbászvigalom kiválóan szolgálja a hagyományok megőrzését.

– Az pedig külön érték, hogy ebben a gyermekek tevékenyen is részt vehetnek, mind az előkészületekbe, mind a konkrét kolbászkészítésbe bekapcsolódhatnak – tette hozzá. – Emellett a rendezvény fontos közösségépítő tevékenység is, hiszen a pedagógusok, a szülők és a gyerekek együtt, csapatként gyúrják a kolbászt.

A közösségek erősítése is nagyon fontos

Polgár Zoltán alpolgármester, az esemény főszervezője kiemelte, a Békési Kolbászvigalom legfőbb célja éppen a gasztronómiai hagyományok megőrzése és a közösségek erősítése.

– Napjainkban mindkettőre nagy szükség van – hangsúlyozta. Szólt arról, hogy a csapatok évről évre különlegesebb, összetettebb dekorációkkal készülnek a megmérettetésre. Idén is kemencétől a stelázsiig számos érdekesség tette még hangulatosabbá a programot.

Cucu Laca adta a rajzpályázat alapját

Az alpolgármester felelevenítette, hogy egy nappal korábban, csütörtökön mutatták be Horváth Hajnalka festőművész és meseíró Cucu Laca nagy kalandja című könyvét, amit az alkotó több mint négy éven keresztül írt, illetve minden történethez illusztrációt is készített. Az ezekből a munkákból összeállított kiállítás megtekinthető a kulturális központban, illetve minden csapat megkapta a könyvet is. 

A kolbászvigalomhoz kapcsolódóan egy rajzpályázatot is hirdettek, amelynek központi témáját éppen Cucu Laca nagy kalandja jelentette. A kiírásra 187 alkotás érkezett, a program keretében pedig megtartották a verseny eredményhirdetését.

A kolbászkészítő verseny zsűrijét Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója, Deákné Domonkos Julianna önkormányzati képviselő, Béres Istvánné, a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde igazgatója, Vidáné Endrődy Ildikó, a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola igazgatója, Molnár Máté, a békési református egyházközség vezető lelkésze és Rossu Teó, a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió gazdasági misszióvezető-helyettese alkotta.

Szombaton folytatják, ismert fellépők érkeznek

A program szombaton folytatódik a felnőttek kolbászkészítő versenyével. A Fásy Ádám live, Erox, Csocsesz, Ruszó Tibi, Delhusa Gjon is színpadra lép majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában