Közérdekű munka

2 órája

Meg akarta vesztegetni a főnökét

Vesztegetés bűntette miatt emelt vádat a Békés Vármegyei Főügyészség és vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 22 éves büntetlen előéletű békéscsabai férfival szemben. A férfi a közérdekű munka büntetés fiktív leigazolása érdekében akarta „megkenni”, meg akarta vesztegetni a munkahelyi vezetőjét.

Papp Gábor

A férfit a Békéscsabai Rendőrkapitányság január 25-én jogerőre emelkedett határozatával a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértés miatt 130 ezer forintos pénzbírsággal sújtotta. A szabálysértési hatóság a határozatában tájékoztatta a férfit, hogy a pénzbírságot 120 óra közérdekű munka végzésével megválthatja és ennek érdekében az állami foglalkoztatási szervnél, munkaügyi központnál kell jelentkeznie. Ezután meg akarta vesztegetni annak a telepnek a vezetőjét, ahol azt kellett töltenie.

meg akarta vesztegetni, közérdekű munka, ellenőrzés, ügyészség
Közúti kihágások miatt büntették meg a férfit, aki aztán a közérdekű munkánál meg akarta vesztegetni a főnökét. Illusztráció: MW

Meg akarta vesztegetni a telephelyi vezetőt

A férfi a pénzbírságot nem fizette ki, hanem közérdekű munkavégzésre jelentkezett a Békés Vármegyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatalánál. A férfi február 6-án kezdte meg a közérdekű munkabüntetés letöltését a hivatal által foglalkoztatóként kijelölt Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának egyik telephelyén. A telephely vezetőjének feladata volt a náluk közérdekű munkabüntetést teljesítő személyek munkájának irányítása, felügyelete, ellenőrzése, illetőleg a jelenlétet igazoló nyilvántartó lapokon annak névaláírással történő igazolása, hogy a közérdekű munkát teljesítő személy melyik napon milyen időtartamban teljesítette a közérdekű munkát – tájékoztatott közleményében a Békés Vármegyei Főügyészség

A férfi február 16-án, a kora reggeli eligazítást követően személyesen felkereste a telephelyvezetőt és felvetette neki, hogy ad neki egy bizonyos – általa kért – pénzösszeget, ha papíron, tényleges munkavégzés nélkül leigazolja a közérdekű munka teljes hátralévő részének teljesítését. 

Visszautasította az ajánlatot

A telep vezetője visszautasította az ajánlatot, aki ennek ellenére ezután még többször is megkísérelte a telephelyvezetőt a kötelezettségének megszegésére rábírni oly módon, hogy felszólította, mondjon egy összeget a fiktív igazolás kiállításáért cserébe. A telep vezetője a jogtalan előny ígéretének többszöri elhangzását követően hangosan közölte a férfivel, hogy ha van pénze, akkor fizesse ki a büntetését, aki ezen felszólításra végül felhagyott a cselekményével.

A férfi a 130 ezer összegű pénzbírságból összesen 26 ezer forintnak megfelelő, 26 óra közérdekű munkát teljesített, a fennmaradó 104 ezer forintos pénzbírságot pedig megfizette.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában