Békés megye

2020.05.11. 19:59

Több településen már működnek a szökőkutak, máshol még várnak

A veszélyhelyzetben vannak települések, ahol idén csak takarítják és készenléti állapotban tartják, s egyelőre nem üzemelik be a fertőzésveszély csökkentése érdekében a szökőkutakat. A megye nagyobb városaiban néztünk szét. Orosházán pünkösdig kell várni, Szarvason már csobognak a vizes attrakciók.

Hírlap-összeállítás

Fotó: Imre György

Fotó: Imre Gyorgy

Szarvason az eddigi évek hagyományai szerint áprilisban beindították a városi szökőkutakat – mondta el Babák Mihály polgármester. Hozzátette, mivel a településen főként kisebb csobogók vannak, az egyetlen nagyobb a Körös közepére épült, ezért náluk nem jellemző, hogy fürdőzésre használják azokat. Mint mondta, nem kell tartani miattuk a nagyobb fertőzésveszélytől sem. Ráadásul egyfajta porfogóként is működnek, illetve hangjuk nyugtatóan hat az emberekre, így nem is gondolkoztak azon, hogy a járvány miatt ne üzemeltessék őket.

Szarvason, a Kossuth Lajos téren a Ceres-kút már üzemel. Az eredeti tervek szerint újraépítették. Babák Mihály polgármester és dr. Melis János jegyző ezt mutatta meg /Fotó: Vásári Erzsébet/

Orosháza szívében, az egykori Alföld szálloda helyén 2013 nyarán avatták fel a főteret, amit körbeölelő medencék, vízterek tesznek látványossá. Egyelőre ezek még üresek. Az összesen 870 négyzetméteres víztükörre, a feltöltésre, a vízköpők (128 darab van) zubogására pünkösdig kell várni. Az Árpád-kertben lévő másik vizes élményhelyen is akkor élvezhetik a padokon pihenők, az arra sétálók a szökőkutat.

Plintosok, azaz a vízterek szélén álló, mészkőből készült oszlopok zárják le a medencetereket az orosházi főtéren /Fotó: Csete Ilona/

Békéscsabán szerződés szerint április 15. és október 30. között működnek a szökőkutak és a csobogók – mondta Szarvas Péter polgármester. Ám a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetre tekintettel egyelőre várnak a beüzemelésükkel. Ha a veszélyhelyzetet feloldják, beindíthatják a hét szökőkutat és az ivókutakat egyaránt. Előtte persze elvégzik a szükséges karbantartásokat, kijavítják a sérüléseket, eltávolítják a nem oda illő dolgokat. A vizes létesítmények medencéit tisztítják, szakszerűen fertőtlenítik. Ezt követően jöhet a beüzemelés. A szökőkutak működésében a korábban megszokottakhoz képest újdonság nem várható. A Jókai színház előtti, úgynevezett taposó szökőkút az elmúlt években többször megsérült, beszakadt, mivel kocsival rámentek – bár tervezik, egyelőre nem helyeznek ki olyan elemet, ami védené a látványosságot attól, hogy ráhajthassanak.

Gyulán húsvét óta működnek a szökőkutak – tájékoztatta hírportálunkat Daróczi László, a Gyulai Közüzemi Kft. ügyvezető igazgatója. A legfőbb attrakciót a belvárosi körforgalomnál található körszökőkút szolgáltatja. Főszezonban, a turistaszezontól, a nyári szünettől annak zárásáig este 10 óráig, pénteken és szombaton pedig éjfélig gyönyörködhetnek a látványában az érdeklődők. Ilyenkor az esti órákban emelt szintű az üzemmód, emelkedik és csökken a nyomás, különböző formák is kirajzolódnak. Ugyancsak a Kossuth tér attrakciói közé tartozik a közkedvelt cascade és vízikapu. A belvárosi kőhíd két oldalán, az Élővíz-csatorna mellett a főszezonban indulnak el a vízsugárfejek. A történelmi belvárosban, az ügyészség épülete előtti, a Harruckern téren lévő, négy különböző, de egymással összefüggő és vízjátékot formázó szökőkút, illetve a Bodoki-szökőkút biztosít kellemes panorámát. Törökzugban is található még egy szökőkút.

Gyulán sokan örülnek a látványosságoknak /Fotó: Imre György/

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában