lovagi élet

2020.07.14. 06:55

Betyárkodással teltek a napok a nagyszénási gyerektáborban

Lovakkal, lovas terápiával foglalkozó civilek alapították tizennégy éve a Nagyszénási Betyár Lovas Közhasznú Alapítványt. Bekapcsolódtak olyan helyi programokba, ahol népszerűsíthették a lovas kultúrát. Maguk is ilyen eseményeket hirdettek gyermekek részére. Tizenkét éve táboroztatnak is. Bagi Anita, az egyik alapító, a most befejeződött betyártábor kapcsán elmondta, az idei tematika a lovagkort, a lovagi élettel kapcsolatos ismeretszerzést biztosította.

Cs. I.

A Betyár Lovas Közhasznú Alapítvány már az év elején kreatív elfoglaltságot hirdetett a nagyszénási és a gádorosi iskolásoknak. A rajzpályázatra jelentkezők közül kerülhetett a táborba harminc szerencsés alkotó, akinek a jutalma az volt, hogy ingyen élvezhette a betyártábor nyújtotta programokat. Ám a létszám ennél nagyobb volt – közel hatvanan vettek részt –, hiszen sokan várták idén is a kalandokat, az élményeket. Erről már az alapítvány kuratóriumának az elnöke, Simondán Vilmos mesélt.

– Nonstop tábornak indult, igazi, nomád körülmények között, sátorokban alvással, ám a csapadékos időjárás néhány tervezett programunkat átírta, de így is nagyon sok jó élménnyel gazdagodtak a gyerekek. Az első napon korosztályonként öt csoportot alakítottunk ki, jó volt ez arra is, hogy jobban megismerjék egymást, akik azután vállvetve versengtek a játékok, ügyességi versenyek idején. A ló, a lovagi kori élet mindennap jelen volt a foglalkozásainkban – mondta Simondán Vilmos.

A lovas témájú ismeretszerzés mellett sok élményt gyűjtöttek a résztvevők /Fotó: BMH/

– Elvittük a csapatot Gyulára, egy lovastanyára, rengeteg látnivaló és ismeret várta őket a lovagoltatás mellett. Itthon sétakocsikázást is szerveztünk, éjjeli kalandtúrával izgalmas perceket szereztünk a táborozóknak, de magunknak is – tette hozzá nevetve. A kuratóriumi elnök elárulta, több mint tíz felnőtt dolgozott azért, hogy mindenki jól érezze magát. És volt olyan nap, amikor nagymamák lepték meg őket lángosos vacsorával. Máskor grilleztek és meghívták támogatóikat, lássák, milyen jó befektetés a gyermek számára az örömszerzés.

A betyárkodást felnőttek és gyerekek egyaránt nagyon várták. A Széchenyi István ­Lótenyésztő Egyesület csikósai elkápráztatták a tábor lakóit színvonalas műsorukkal.

– Kondorosi, békésszent­andrási, vésztői lovasok örvendeztettek meg bennünket. Volt ott minden, lánylopástól a szófogadó lófektetésig meg az ostorpattogtató bemutatóig­, s közben rengeteg ismeretet is szereztek a gyermekeink – mesélte az elnök az elmúlt napok történéseit. Bagi Anita hozzátette, Szabadkígyósról pedig népi játékokkal érkeztek közéjük, ami szintén felcsigázta a fiatalok érdeklődését. A táborzárón az öt csapatot értékelték, s jutalmakat osztottak ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában