fejlesztés

2020.09.30. 16:20

Megújult a csapadékvízelvezető-rendszer Eleken

Lezárult a csapadékvízelvezető-rendszer fejlesztésének első üteme a városban. A helyi önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program „Települési Környezetvédelmi Infrastruktúra-fejlesztések” pályázaton 2017-ben több mint hatvan millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

V. N.

Fotó: LP6DMK2

Az eseményen elhangzott, a pályázatnak köszönhetően a magáningatlanok mellett, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok (például önkormányzati bérlakások, művelődési ház, civil központ és közterületeket) belvízrendszere is megújult.

Mint megtudtuk, a tervezett csatornák magassági nyomvonalvezetése a jövőben biztosítani fogja a nagy intenzitású csapadékok gyors elvezetését. Ezzel a csapadékvízelvezető-rendszer hiányából, illetve nem megfelelő működéséből származó eddigi károk az érintett területeken várhatóan megszűnnek majd.

A beruházás részleteit Dr. Kovács József, Szelezsán György és Zalai Mihály ismertette /Fotó: Lehoczky Péter/

Szelezsán György polgármester elmondta, a projekt célja a csapadékvíz-elvezető művek kiépítése, az engedély nélküli felszínalatti vízkitermelés megszüntetése, ugyanezen rétegek szennyező forrásainak felderítése és a veszélyeztetés megszüntetése volt. – A pályázatnak köszönhetően közel hétszáz méter csapadékelvezető-rendszert sikerült kiépítenünk a városban. A munkálatok jövőre tovább folytatódnak, a nemrégiben elnyert 111 millió forintból további 1200 méter terület lett kijelölve – ismertette a település első embere.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte, Békés megye az 59 milliárd forintos területfejlesztési keretéből 72 milliárd forintot tudott felhasználni. – Óriási volt az érdeklődés, több alkalommal kaptunk újabb és újabb pótlólagos támogatásokat az irányító hatóságtól. Ennek az összegnek pedig közel 10 százalékát fordíthattunk belvízelvezetési problémák megoldására a megyében – ismertette a megyei közgyűlés elnöke.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a már átadott és a tervezett közel kétszázmillió forintból megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően a belvízkárok megelőzhetőek, illetve nagymértékben mérsékelhetőek lesznek a városban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában