Videókkal

2022.02.23. 17:28

Megújul a gyulai vasútállomás

A MÁV várhatóan idén nyáron megkezdi a gyulai vasútállomás mintegy 650 millió forintos felújítását, amely a rekonstrukciónak köszönhetően visszanyeri, eredeti, a monarchia idejére jellemző stílusát és építészeti karakterét. Az előreláthatólag egy évig tartó munkálatokat követően az önkormányzat pályázati források segítségéve újítja majd meg az épület előtti teret.

Papp Gábor

Fotó: Lehoczky Péter

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdrkovacsjozsef04%2Fvideos%2F1175865239886833%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>A vasútállomás a monarchia idején épült, majd 1966-ban átalakították, amivel elpusztították eredeti karakterét – vezette be a beruházással kapcsolatos sajtótájékoztatót dr. Kovács József országgyűlési képviselő. Mint elmondta, az épület állapota a ’90-es évekre esztétikai és műszaki értelemben is leromlott, indokolttá vált a felújítása. A képviselő már ekkor az önkormányzattal közösen jelezte a felújítás szükségességét, 2015-ben kezdődtek az egyeztetések, az év őszén tanulmányterv és vázlattervek készültek. A MÁV illetékes vezetői és tervezői az elképzelések kapcsán rendszeresen egyeztettek Gyulán az önkormányzattal. 2017 őszére elkészült a fejlesztési programra.

 Ebben célul tűzték ki a felvételi épület eredeti helyreállítását, az eredeti tetőforma visszaállítását, a különböző, úgynevezett szervetlen hozzáépítések bontását, a vágánytéri utasforgalmi területek minél átfogóbb, emelt szintű peronokkal történő korszerűsítését és akadálymentesítését. A rekonstrukció során nem alakítanak ki alul-vagy felüljárót.

A resti bontása megtörtént 2018-ban, ahogy a biztosító berendezés elhelyezését szolgáló vízház karbantartása is. 2020-ban elkészültek a véglegesített tervek, megszületett a fejlesztés költségvetése. 2020-ban dr. Fónagy János miniszterhelyettes arról tájékoztatta a képviselőt és a polgármestert, hogy a felújításhoz rendelkezésre áll a 650 millió forint. 2021 augusztusában Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár arról adott tájékoztatást, hogy a felújítás jogerős építési engedélye rendelkezésre áll. 

Fotók: Lehoczky Péter

2022 januárjában Puszpán Jánostól, a MÁV Beruházás Lebonyolító Igazgatóság igazgatójától megtudták, a munkaterület átadását 2022 nyarára tervezik, a műszaki átadás pedig 2023 augusztusára várható. A beruházás több ütemből áll, a nyáron kezdődő első ütemben a felvételi épületet újítják fel és a környezetet rendezik. A rekonstrukció eredményeként az állomás visszanyeri a monarchia idejére jellemző stílusát, építészeti karakterét. Az épület felújítása a vonatforgalmat nem befolyásolja. Dr. Kovács József elmondta, lobbiznak azért, hogy a Szeged-Békéscsaba vasútvonal tervezett villamosítását hosszabbítsák meg Gyuláig.

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, a vasútállomás a város kapuja, és nem mindegy az sem, hogy kapu előtti porta milyen. Úgy vélekedett, ez a rész jelenleg nem méltó Gyula köztereinek esztétikai színvonalához, a tér forgalmi káoszra emlékeztet. Helyi testületi üléseken számos alkalommal vetették már fel képviselők, hogy szükség lenne gyalogosátkelőre a területen, annak kialakítását ugyanakkor a jelenlegi út- és járdaszerkezet azonban nem teszi lehetővé. A parkolás a gépkocsik, a buszok és taxik számára is rendezetlen. Kifejtette, az önkormányzat mindezek miatt az uniós TOP Plusz program fenntartható városfejlesztési keretéből pályázik majd az állomás környezetének a felújítására. Az állomás előtti csomópontban körforgalmat és valamennyi irányba kijelölt gyalogosátkelőhelyeket alakítanak ki.

Dr. Kovács József és dr. Görgényi Ernő elmondták, a beruházás a helyiek és a turisták miatt is fontos

 

A tér átépítése 2023-ban kezdődhet

 

Dr. Görgényi Ernő elmondta, vasútállomás előtt 14 ezer négyzetméter térburkolatot helyeznek le és 2 ezer négyzetméter zöldfelületet alakítanak ki. Az épület mellett mindkét oldalon parkolókat építenek ki, összesen 56 személyautónak. Emellett három taxinak alakítanak ki parkolóhelyet, illetve három busz-megállóhelyet is létesítenek. A felújítás részeként lesz teljes közműcsere és megvalósul a közművek átépítése is a területen. Korábban az önkormányzat a MÁV-val, a Volánnal és a Magyar Közúttal közös tervkoncepciót fogadott el a fejlesztés kapcsán. A megbízott tervezőirodának idén június 30-ig kell elkészítenie a terveket. A tér átépítése a vasútállomás épületének 2023-as átadása után kezdődik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában