Kardoskút

2022.03.18. 17:28

Beindulhat hazánkban a hidrogéntechnológia

Közel 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszert és hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesít a Magyar Földgáztároló Zrt. a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál. Az Akvamarin Projekt keretében idén tavasszal megkezdődnek a kivitelezési munkák, melyet a társaság alapkőletétellel ünnepelt meg dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelenlétében.

Nagy Szilvia

Az alapkövet és az időkapszulát dr. Káldi Zoltán, Kriston Ákos, Bertalan Zsolt és dr. Palkovics László tette le /Fotó: Imre György/

Kriston Ákos a Magyar Földgáztároló Zrt elnök-vezérigazgatója elmondta, az utóbbi két évben 5 milliárd forint értékű fejlesztést eszközöltek. Új, energiahatékony, villamosmeghajtású kompresszor telepítésébe kezdtek és már idén üzemszerűen tárolhatják a beérkező földgázt.


– Az alapkőletétellel az üzem újabb mérföldkőhöz érkezett, a hidrogéntechnológiai rendszer kiépítésével új munkahelyeket teremtünk, az energiatárolásba belépve hosszú távú jövőképet kapunk – tette hozzá. Kriston Ákos kiemelte, az Akvamarin projekt eredményeként a többlet villamosenergia felhasználásával vízbontáson keresztül hidrogént állítanak elő, amit földgázzal keverve felhasználhatnak a saját gázzal működő berendezéseiken keresztül, jelentősen csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást. A meglévő infrastruktúra felhasználásával megteszik az első lépést a hidrogéntechnológia széleskörű elterjedése felé.

Kriston Ákos

– A beruházás több mint 3 milliárd forintnyi forrásból valósul meg; ebből több mint 2 milliárd forint az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal közös pályázatának köszönhető, míg a fennmaradó részt a Magyar Földgáztároló Zrt. önerőből biztosítja – mondta el, hozzátéve, a megrendelt technológiai berendezések érkezését várják, aztán indulhatnak a kivitelezési munkálatok.


Ferencz I. Szabolcs, a Földgázszállító Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte, az eddigi sikereket társaságuk is magáénak érzi és az Akvamarin által kikövezett úton haladnak tovább. Hangsúlyozta, a hidrogén-földgáz elegynek a jövő energetikai világában nagyon fontos szerepe lesz, főleg, ha lehetővé válik a szállítása. A projektnek köszönhetően 600 ezer tonnányival csökkenhet hazánkban a szén-dioxid-kibocsátás.

Dr. Palkovics László,

Bertalan Zsolt, az MVM csoportszintű technológiai innovációs igazgatója hozzáfűzte, az energiaipar eddig nem tapasztalt sebességű átalakulása világszerte kihívások elé állítja az energetikai vállalatokat; innovációra, gyors reagálásra van szükség. Az MVM társaságcsoport nemzetközi szinten is kimagasló eredményekkel büszkélkedhet, 2030-ra pedig megkerülhetetlen szerepet vállalhat a karbonmentes hidrogén előállításában, a hidrogén befogadására alkalmas infrastruktúra üzemeltetésében és a versenyképes áron történő szolgáltatásában.


A hidrogéntechnológiával fellendülhet az a cél-, a cement- és a műtrágyaipar


Prof. dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kardoskúti beszédében hangsúlyozta, hazánk az elsők között volt az innovációhoz szükséges jogszabályi és stratégiai környezet megteremtésében. Elmondta, a hazai energiaigény megnőtt, a mennyiséget és a minőséget is emelni kell. Jelenleg fizetünk az energiatárolásért Szlovákiának, Ausztriának, ezen szeretne változtatni a kormány. A miniszter hangsúlyozta, a hidrogéntechnológiával rendbe hozható az a cél-, a cement- és a műtrágyaipar, sőt zöldíthető a közlekedés. Magyarország a hidrogéntárolásban kiemelkedő lehetőségekkel bír, ezért is komolyan meghatározza a jövőnket ez a projekt, amelynek kiteljesedéséhez a kormány továbbra is minden támogatást megad.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában