Döntés

2023.07.14. 14:29

Testületi ülés bekiabálásokkal: átadtak két iskolát, egy óvodát és egy sportcsarnokot az egyházaknak Orosházán

Sok orosházi volt kíváncsi a pénteki testületi ülés témáira, különösen az egyházak részére ingatlanok ingyenes tulajdonba átadása című napirendre. Megtelt a városháza nagyterme reggel.

Csete Ilona

A rendkívüli szünetekben sokan hangosan kérdeztek és véleményt nyilvánítottak.

Fotó: Für Henrik

Az ülés előtt kikerült két tábla a teremben, Dávid Zoltán polgármester kérése ellenére az eredeti helyükön maradtak a táblák, melyre ezt a feliratot írták: „Orosháziak felépítették, a Fidesz pedig elherdálta”. Az ellenzéki oldalról dr. Szabó Ervin élt egy javaslattal, hogy vegyék le napirendjükről az Eötvös téri katolikus iskola és sportcsarnok, valamint óvoda, illetve a református iskola épületeinek az egyházak részére történő átadásáról szóló előterjesztést.

– Halasszuk el, kérjük ki az orosháziak véleményét – mondta, ám a többség a módosítást elvetette. Dávid Zoltán a téma aktualitását azzal indokolta, hogy törvényi rendelkezésről, korlátozott tulajdonjogról van szó. 

Leszögezte: az épületeket a folytatásban is az eredeti célokra használják; könnyebben lehet majd pályázni; az átadás jelentős terheket vesz le az önkormányzatról. 

Amikor azt taglalta, hogy három egyházi megkeresést kapott, a hallgatóság soraiból erősödött a zúgolódás, bekiabálások voltak, ezért szünetet rendelt el a városvezető, akitől azt kérték számon: korábban miért nem esett szó arról, hogy volt megkeresés az egyházak részéről. A jegyző higgadt hangvétellel utalt a törvényi háttérre, s arra, ha nem születik meg szeptemberig az önkormányzat és az egyházak közötti szerződés, akkor a bíróságon folytatódhat az ügy.

Dr. Burai Mihály jegyző (jobbról) higgadt hangvételben részletezte a törvényi hátteret, balról Bojtor István alpolgármester és Dávid Zoltán polgármester. Fotó: Für Henrik

Az ellenzéki képviselők több módosító indítványt megfogalmaztak: ne hozzanak most döntést e témában, míg az orosháziak véleményét nem hallgatták meg; legyen társadalmi egyeztetés; a városi sportcsarnokot ne adják át. A többség leszavazta a módosításokat, hangsúlyozták: egy törvény megszületése előtt tartanak társadalmi egyeztetéseket, nem utána; kára nem származik az önkormányzatnak az ingatlanok átadásából, sőt, ahogy eddig, 2011 óta, az egyházak komoly anyagi áldozatot fordítottak iskoláikra, ezt teszik majd a folytatásban is.

A majd kétórás napirend határozatait a többség megszavazta.

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában