Hagyományőrzés

2023.08.11. 19:58

Megnyitották a három napon át zajló kétegyházi Pogácsafesztivált

Főző- és pogácsasütő-versenyt is hirdettek az immár 15. alkalommal életre hívott Pogácsafesztivál keretében, amelyet pénteken nyitottak meg Kétegyházán. A kezdő napon kitárták a kapukat a helyi amatőr művészek kiállításán is, valamint küzdősportgálát rendeztek. Szombaton román nemzetiségi napot tartanak számos fellépővel, és vasárnap is több koncerttel számítanak az érdeklődőkre.

dr. Nagy Szilvia

Természetesen pogácsából sem volt hiány a 15. alkalommal életre hívott Pogácsafesztiválon.

Fotó: Bencsik Ádám

A helyi hagyományok részévé vált a Pogácsafesztivál – mondta dr. Rákócziné Tripon Emese polgármester, kiemelve, a rendezvényen szórakozhat a családok apraja-nagyja, összejöhetnek a baráti társaságok, visszatérhetnek az elszármazottak. Hangsúlyozta, figyelnek a helyiek igényeire, hogy élhető, szerethető Kétegyházát teremtsenek. A pénteki küzdősportgála apropóján úgy fogalmazott: fejlesztési elképzeléseket szükséges kidolgozni, biztosítani kell a közszolgáltatásokat, le kell küzdeni a problémákat. A szombati román nemzetiségi nap kapcsán pedig hozzátette: az önkormányzat is mindent megtesz azért, hogy megőrizzék a nemzetiségi tradíciókat, hiszen fontos tudni, hogy milyen gyökerekből táplálkoznak. 

Borbély Erika, a helyi román nemzetiségi önkormányzat elnöke arról beszélt, hogy a nyelv és a kultúra az identitás fenntartásának egyik alappillére. Kiválónak értékelte az együttműködést a települési önkormányzattal, mint fogalmazott, közösek a célok, a feladatok és az eredmények is. A nemzetiségi nap kapcsán hozzátette: az ősi román hagyományokat ismertetik az eseményen.

Az immár 15. alkalommal életre hívott Pogácsafesztivált Jakab István nyitotta meg pénteken Kétegyházán. Fotó: Bencsik Ádám

Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke felidézte a legendát, miszerint az elődök sárpogácsát gyúrtak, majd azt eldobták, és ott építették fel a házat, ahol az leesett. Aláhúzta: a kétegyháziak mindig is szorgalmasak voltak; és a község élen jár a hagyományok őrzésében. Szólt arról, hogy fejlesztették, tornateremmel bővítették a Kétegyházi Román Általános Iskola és Óvoda épületét, és hogy kezdeményezte a román ortodox templom felújítását, ami két ütemben 50 millió forint kormányzati támogatásból valósul meg, a munkálatok rövidesen véget érnek.

A Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója, dr. Rákóczi Attila arról beszélt, hogy a rendezvény találkozásokra, baráti beszélgetésekre ad lehetőséget. Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke pedig azt hangsúlyozta, hogy szükség van az ünnepekre egy-egy település életében is. Kétegyházán ezt a Pogácsafesztivál jelenti, amely a közös múltról és értékekről szól, és ilyenkor középpontba kerülnek a nemzetiségi tradíciók is, fontos ugyanis tovább éltetni a hagyományokat.

Elkezdődött a három napon át zajló kétegyházi Pogácsafesztivál. Fotó: Bencsik Ádám

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő azt mondta, hogy Kétegyházán a sárpogácsa legendáriumából hagyományt teremtettek, és a fesztivál immár egy háromnapos rendezvénnyé nőtte ki magát. Hozzátette: ha a búza és a kenyér az életet jelenti, akkor a pogácsa, mint egy falatnyi kenyér a vendéglátás, a barátság szimbóluma lehet. Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés vármegyei elnöke főleg Kétegyháza agrárjellegét emelte ki beszédében, hogy a helyiek szeretik a földet, és hogy a nyári betakarítást követően eljött a szórakozás ideje is.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége) elnöke kiemelte, hogy sokkal szebb lett, értékekkel gazdagodott az elmúlt időszakban Kétegyháza. A Pogácsafesztivál nyitánya előtt találkozott a helyi gazdákkal is, és a tapasztalata szerint nem csak külsőségekben kiváló a község. Az emberek is azok, tudnak a hétköznapokban együttműködni, és ez viszi előre a települést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában