Semmelweis nap

2024.06.27. 19:37

Hősök, akiknek a beteg a legfontosabb - orosházi gyógyítókat köszöntöttek

Idei Semmelweis-napi ünnepségét rendezte meg az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet csütörtökön délután. A gyógyítókat, a szakdolgozókat, az intézményben a betegellátásért sokat tett munkatársakat gyermekműsorral is köszöntötték.

Csete Ilona

Vendégek is érkeztek az orosházi ünnepségre: dr. Sárosi Tamás, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főosztályvezetője, vármegyei tisztifőorvos, dr. Becsei László, a Békés Vármegyei Központi Kórház főigazgató főorvosa, Dávid Zoltán polgármester, Molnár Béla alpolgármester.

egészségügy
Orosháza városa megköszönte az egészségügyi alapellátásban dolgozók munkáját. Fotó: Kecskeméti Krisztina

Dr. Bozsár Stefánia, az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet megbízott főigazgatója ünnepi beszédét Semmelweis Ignác gondolatát idézve kezdte: Bármily fájdalmas, bármily nyomasztó is a beismerés, nem a letagadásban rejlik ellenszere.

– Semmelweis Ignác ezen gondolata a 19. század óta érvényes: a hibákat, a problémákat, a nehézségeket nem letagadni kell, hanem szembenézni velük. Az orosházi kórház vezetése az elmúlt valamivel több mint fél évben ezen elv szerint dolgozik, cselekszik. Hisz szépíthetjük a helyzetet, mindenki látja és érzi, az egészségügyben sok a megoldásra váró feladat, a felmerülő probléma. Amikor 2023. novemberében elvállaltam a főigazgatói megbízást, egy dologban biztos voltam: a menedzsmentben dolgozó kollégáimmal, az osztályvezető főorvosokkal őszintén szembenézünk minden helyzettel, és legyen az bármily nehéz, megoldást találunk rá. Azt nem állítom, hogy mindenben tökéletesen döntöttünk, de azt igen, hogy mindent megtettünk és a jövőben is megteszünk, hogy a kórház stabilan működjön, a hozzánk érkező betegek a lehető legjobb ellátást kapják. Tudtuk, hogy mindez egyedül nem megy. Összefogásra, koordinációra, konszenzusra van szükség a kórházban, a városban, a vármegyében és a régióban, hogy intézményünk működése biztosított legyen – hangsúlyozta a főigazgató s köszönetet mondott a partnerségért az orosházi önkormányzatnak, a városvezetésnek, szakmai téren a vármegyei irányító kórház főigazgatójának, helyetteseinek, a szegedi klinika vezetőinek. Külön megköszönte kollégáinak a kitartását.

Dr. Bozsár Stefánia kollégáinak is köszönetet mondott. Fotó: Kecskeméti Krisztina

– Ők az igazi hősök, akiknek a beteg a legfontosabb, akiknek az a lényeg, hogy a kórház működjön és a nálunk gyógyulók a lehető legkevesebbet érzékeljenek a nehézségekből. Az ő hozzáállásuk, hivatástudatuk ad reményt a jövőre nézve. Köszönöm kollégák – mondta dr. Bozsár Stefánia.

Dr. Becsei László arról beszélt, ez a nap kiváló arra, hogy átgondolják a felmerülő kérdéseket, s megtalálják a jó válaszokat. Itt, a megyében az egészségügyi ellátást mindenkinek (bárhol is él) egyenlő mértékűvé kell tenni, a hozzáférést biztosítani kell, javítani kell a betegek elégedettségét.

– Valóban a központi kórház és az orosházi kórház, valamint a szegedi egyetem között az együttműködés zavartalan. A kialakult humánerőforrás hiány miatt vannak olyan szakterületek, amit a Békés vármegyei központi kórház, az egyetem segítségével tudunk a lakosság számára Orosházán biztosítani. Van olyan terület, ahol ez nem megoldható, ott a megyei kórház látja el a feladatot – mondta dr. Becsei László. Arról is beszélt, az orvoslás, a  betegekkel való bánás professzionális hivatás. A szaktudás önmagában nem elég. A betegek emberséges bánásmódra is vágynak. E nehéz munkához anyagi elismerés is szükséges. Bekövetkezett az elmúlt években az orvosbér-változás, tavaly pedig a szakdolgozói béremelés, reményeik szerint az intézményekben a jó szakmai munka így fokozható is.

Dr. Becsei László: A betegekkel való bánás professzionális hivatás. Fotó: Kecskeméti Krisztina

– Intézménybezárásokra nem kerül sor, valamennyi dolgozóra, ágyra szükség lesz az orosházi kórházban is. Ám a szakemberellátottságnak megfelelő, bizonyos kérdéseket fel kell tennünk, valamilyen struktúraátalakítás szükséges – tette hozzá dr. Becsei László.

– Mi szívünkön viseljük a gyógyító intézmény sorsát – ezt már Dávid Zoltán polgármester mondta köszöntőjében.

– Mert orosházi kezek munkája révén épült fel és kezdődött el itt a gyógyító munka, tehát fontos örökségünk. Másrészt, mert orosházi családok megélhetését biztosító munkahely és nem utolsó sorban a gyógyulás lehetősége, vagy éppen a méltó búcsú helyszíne sok-sok orosházinak és persze, környékbelinek is. Sokat egyeztettünk az elmúlt időszakban. A próbatételek száma igen nagy és sokan, sokat dolgoznak ezért a kórházért. Az én feladatom itt és most az, hogy köszönetet mondjak, az orosháziak nevében megköszönjem áldozatos, felelősségteljes, odaadó munkájukat, mellyel a helyi lakosok ellátását, egészségét biztosítják – zárta gondolatait a városvezető, majd elismeréseket adott át Orosháza önkormányzata nevében, mert a város hosszú évek óta a kórházi Semmelweis-napi ünnepség keretében így köszöni meg az egészségügyi alapellátásában tevékenykedők munkáját. Idén ezt a díjat vehette át dr. Szemenyei Gabriella háziorvos, dr. Csányi Ágnes gyermekorvos, dr. Varga Henrietta fogorvos, Dávid Károlyné szakasszisztens, Dupsi Rita védőnő. Ezt követően igazgatói, orvosigazgatói, ápolási igazgatói, szolgálati, szakszervezeti elismeréseket, kinevezéseket adtak át.

Bejelentették, hogy Semmelweis nap alkalmából az Orosháza Gyopárosfürdő Gyógy- Park- és Élményfürdő egy alkalomra szóló családi fürdő- és szauna ajándékkártyát ad minden kórházi dolgozónak, ezzel járulva hozzá a kellemes nyári kikapcsolódáshoz.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában