Kirándulás, filmbemutató

2024.07.04. 18:51

A kunok nyomába eredtek Dél-Békésben

Kunágotán, majd Dombegyházon tett látogatást a Magyar Kazak Baráti Társaság csütörtökön. A két településen volt filmbemutató, helytörténeti előadás, a kunhalmokkal is megismerkedtek a kirándulás résztvevői, akik a kunok nyomába eredtek.

Csete Ilona

Karcagról indult csütörtökön reggel a Magyar-Kazak Baráti Társaság, vezetőjük az egykoron Kunágotán is dolgozó Varga Nándor. Az elnök elmesélte, a helyszínválasztás nem véletlen, hiszen történelmünk alakításának meghatározó népe a kun. Ő maga is annak vallja magát. E két településen pedig vannak a múltból kötődések, kapcsolódás a kunokhoz.

kunok, helytörténeti gyűjtemény
Kunok nyomában: a kunágotai helytörténeti gyűjteményben is élményeket gyűjtöttek. A szerző felvétele

A társaság tagjai évente felkeresnek ilyen helyeket, így választották ki ezúttal Kunágotát és Dombegyházt. Kunágotai látogatásukkor levetítették a Karácsony Sándor rendezte Kunok hazája, Kunok maradunk a XXI. században is című alkotást. Az ismeretterjesztő filmet 2015-2018 között készítette a rendező. A film a kunok mai napig íródó történetét mutatja be. A filmben a múlt felidézésében a kunok régészeti hagyatéka mellett kun hagyományőrzők működtek közre, mai életük szereplőiként pedig pásztorok, népi iparművészek, néptáncosok és a Kunság kultúrájában felnőtt jeles művészek, alkotók tűntek fel a vásznon. A filmvetítés után a volt vidékfejlesztési miniszter, a civil közösség tagja, Fazekas Sándor is köszöntötte a kunágotaiakat.

A kunokhoz köthető településeken megmaradtak a gyökerek

– A kunokhoz köthető településeken megmaradtak a gyökerek. A keleti örökségünk ma is eleven. Nagyon örülünk, hogy találkozhattunk ma a kunágotaiakkal, abban bízunk, településeink között még több szálon kapcsolódhatunk a jövőben – mondta, majd a vendégek meglátogatták a házigazdák helytörténeti gyűjteményét.

A kunágotai látogatáson a volt miniszter, Fazekas Sándor is köszöntötte a vendéglátókat. A szerző felvétele

Kunágotáról az egyesület tagjainak az útja Dombegyházra vezetett, ahol a helyiek a település történetével kapcsolatos kiadványokból összeállított csomagokkal ajándékozták meg a látogatók.

A Ketskeméty Károly Honismereti Közhasznú Egyesület elnöke, Kardosné Korom Éva pedig előadást tartott Dombegyház történetéről, a kunhalmokról.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában