Augusztus 20

2024.08.21. 10:29

Látványos programmal ünnepelték az államalapítást Gyulán - galériával, videóval

Államiságunk fennmaradása a magyar nemzet közösségének nagy és maradandó alkotása, ezért igazi és valóban közös ünnepe minden magyarnak augusztus 20 – hangsúlyozta dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere az Államalapítás és Szent István király ünnepe alkalmából tartott kedd esti ünnepségen. A programon az István, a király rockoperából láthatott, hallhatott Beszterczey Attila rendezésében koncertkeresztmetszetet a szép számú érdeklődő, majd az estet látványos tűzijáték zárta.

Papp Gábor

Dr. Görgényi Ernő elmondta, azt, hogy a magyar nép még ma is él, azt, hogy a magyar nép többsége saját országában él, alapvetően annak a nagyszerű fundamentumnak köszönhetjük, amelynek építését Géza fejedelem kezdte meg, és Szent István királyunk fejezte be.

BA-9267
Az estet látványos tűzijáték zárta
Fotó: Bencsik Ádám

Közös ünnepe minden magyarnak augusztus 20.

– Ezen a fundamentumon küzdöttek hazánkért 1000 esztendő egymás után születő nemzedékei. Ekképpen ezeréves keresztény államunk nemzedékek közös műve – 36 emberöltőn át dolgozó, harcoló, szenvedő, kudarcokat megélő és győzelmeket, sikereket arató, reményekbe kapaszkodó és akaraterőtől táplált magyar emberek nagy és maradandó alkotása – folytatta a gondolatot. – Államiságunk fennmaradása a magyar nemzet közösségének a nagy és maradandó alkotása, ezért igazi és valóban közös ünnepe minden magyarnak augusztus 20.

"Nem a múlthoz tartozik, a ma embere ő"

Kifejtette, minden augusztus 20-i ünnepen megéljük az élményét annak, hogy államalapító szent királyunk nem a régmúlt homályában derengő alak, hanem ma is érvényes eszméket győzelemre juttató hőse minden magyarnak. Felidézte, hogy Szent II. János Pál pápa a következőket mondta róla: „Egyáltalán nem távoli ő, nem a múlthoz tartozik, a ma embere ő. Az „új ember”, aki Isten rendeléséből feltűnik történelmetek kezdetén, és mindaz, ami benne jó, nemes, nagy és hősi volt, végigvezetett titeket a századokon keresztül. A ma embere ő. Mert az igazság mindig időszerű, és ugyanúgy nem veszíti el aktualitását, miként a jóság, az igazságosság és a szentség.”

 

A szuverenitás megőrzése

A polgármester hozzátette, az államalapítás zsenialitása a szuverenitás megőrzésében is megnyilvánult.

– A mindig is Magyarország függetlenségére törekvő Géza fejedelem és az apja munkáját befejező Szent István király zseniális politikai érzékkel, az utolsó történelmi pillanatban csatlakozott a nyugati keresztény államok közösségéhez – hangsúlyozta. – De a magyarság megmaradását nem csak a nyugati kereszténység felvétele és a nyugat-európai államokhoz hasonló hatalmi struktúra kialakítása szolgálta, hanem az is, hogy ezen államok közösségéhez nem vazallus államként csatlakoztunk, hanem független királyságként, hiszen Szent István nem a német császártól, hanem magától Szilveszter pápától kapott apostoli áldást és koronát. Ennek köszönhetően nem csak független, de egyenrangú államként csatlakoztunk a Nyugathoz. Keresztény értékrend és szuverenitás – e kettő együtt a magyar állam fennmaradásának biztosítéka. Ezt az eszünkkel tudjuk, a szívünkkel érezzük. István a gyönyörű eszméket megtestesítő keresztény államiság mellett kötelezte el magát és országát, nem pedig idegen hatalomnak alávetett államot épített. Nem utánzott, hanem alkotott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában