Elhunyt püspök

2024.08.13. 13:10

Szegeden helyezték végső nyugalomra Gyulay Endrét

Minregy 100 pap és 28 püspök búcsúztatta hétfőn a dómban Gyulay Endrét, a Szeged-Csanád egyházmegye nyugalmazott püspökét. A bíborosi államtitkár üzenetén keresztül a pápa is részvétét fejezte ki.

Beol.hu

A Délmagyarország tudósítása szerint zsúfolásig megtelt a szegedi dóm hétfő délelőtt, ahol gyászmisével búcsúztatták a 94 évesen elhunyt Gyulay Endrét. Szeged-Csanád egyházmegye nyugalmazott püspöke tiszteletére 28 püspök érkezett Szegedre határon belülről és túlról, képviselve hazánk minden egyházmegyéjét. 

Gyulay Endre, püspök, gyászmise, elhunyt
Gyászmisével búcsúztatták el a 94 évesen elhunyt Gyulay Endrét. Fotó: Gémes Sándor/Délmagyarország

A környékbeli települések polgármesterei, továbbá Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Hegyi László egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Salgó László főispán, Biernacki Karol lengyel konzul, Mihálffy Béla országgyűlési képviselő, Binszki József, Szeged alpolgármestere, illetve Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója is ott volt a búcsúztatón. Az oltárasztal előtt állították fel a ravatalt. A koporsót – rajta a püspöki és papi szolgálat jelvényeivel, középen az Eucharisztia kelyhével – a szertartás kezdetéig cserkészek állták körül.

Ferenc pápa is üzent

A gyászmise kezdetén Pietro Parolin bíborosi államtitkár levelét olvasták fel olasz és magyar nyelven, aki Ferenc pápa üzenetét tolmácsolva kifejezte részvétét a nyugalmazott püspök halála miatt. Mint fogalmazott, hálás egyházi szolgálatáért, különösen a fiatalok és szegények körében végzett lelkes munkájáért, de méltatta a püspöki karban végzett tevékenységét is.

Békésben is szolgált

Gyulay Endre 1930. szeptember 17-én született Battonyán. Teológiai tanulmányait 1948-1952 között végezte Szegeden, a Hittudományi Főiskolán. A szegedi Dómban szentelték pappá 1951. október 21-én. Segédlelkészként tevékenykedett 1953-1955 között Röszkén, majd 1955-től 1957-ig Ásotthalmon. 1957-től 1960-ig Gyulán, 1960 és 1963 között Domaszéken, 1963 és 1970 között Mezőhegyesen plébános. 1972-től retorika tanárként és lelki igazgatóként a Hittudományi Főiskolán és a Papnevelő Intézetben is dolgozott. Tanárként oktatott, szervezte az ifjúsági pasztorációt az egyházmegyében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában